Linkovi

Saradnja Srbije sa Haškim sudom pred Vijećem sigurnosti UN-a


Sutra se očekuje izvještaj predsjednika Haškog suda, Fausta Pokara i šefa haških tužitelja, Carle del Ponte o stepenu saradnje Beograda sa Hagom. Prema najavama iz tribunala, oba izvještaja nose negativnu ocjenu zbog činjenice da se Ratko Mladić još uvijek nije našao iz rešetaka.

Izvještaji predjednika Suda i njegove glavne tužiteljice o tome kakvog je kvaliteta trenutna saradnja srpskih vlasti sa Sudom su kompletirani i biće sutra prezentirani članovima Vijeća sigurnosti UN-a. Prema očekivanju većine haških izvora, izvještaji će biti naglašeno negativni- osloniće se na činjenicu da, i pored obećanja srpskih vlasti, Ratko Mladić još uvijek nije lociran, uhapšen i prebačen u pritvorsku jedinicu Tribunala.

Pored nekadašnjueg zapovjednika snaga bosanskih Srba, Hag od Beograda traži još pet lica optuženih za ratne zločine, lica koja se, prema informacijama haških istražitelja, kriju na teritoriji Srbije. Niko u krugovima bliskim najvišim zvaničnicima Suda ne želi sa sigurnošću potvrditi konkretan sadržaj izvještaja, ali se svi slažu u ocjeni da sadržaj i ocjenu odredjuje nastavak skrivanja bjegunaca, sa jedne i nepostojanje uvjerenja da vlasti u Beogradu čine sve što je u njihovoj moći kako bi locirale, uhapsile i predale Sudu odbjegle optuženike.

U Briselu se očekuje da će sadržaj haških izvještaja naići na odgovor i Vijeća ministara EU- već u ponedjeljak će evropski ministri, sa redovnog okupljanja u Luksemburgu, reagovati na ocjene sudije Pokara i tužiteljice Del Ponte o tome u kolikoj mjeri Srbija saradjuje sa Tribunalom.

Medjutim, sudeći po najavama iz Haga, Vijeće ministara EU će moći samo da potvrdi ispravnost odluke Evropske komisije, donijete početkom maja, da zbog izostanka hapšenja Ratka Mladića, prekine pregovore sa Beogradom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

XS
SM
MD
LG