Linkovi

Berlin spreman za najveći sportski dogadjaj od Olimpijade 1936


Pripreme u Njemačkoj za Svjetsko prvenstvo u fudbalu su ušle u svoju završnu fazu. 12 njemačkih gradova će biti domaćin 63 fudbalske utakmice, a finale se igra u Berlinu 9 jula. Očekuje se da će tu zemlju u narednih mjesec dana posjetiti preko 4 miliona ljudi.

Radnici obavljaju posljednje radove na moderniziranju berlinskog stadiona koje je koštalo 300 miliona dolara za ovaj najveći sportski događaj u tom gradu nakon Olimpijade 1936. 60 hiljada ljubitelja fudbala će svaku utakmicu uživo posmatrati, uključujući i finale. Ali i ako ne možete dobiti kartu za utakmice, nije sve izgubljeno. Berlin je, kao i drugi njemački gradovi, domaćin trosedmičnoj fudbalskoj zabavi. Vlada je odvojila mnoge dijelove za gledanje gdje se navijači mogu okupiti i bodriti svoj tim. Privatne kompanije će biti domaćin zabavama za navijače, sa muzikom uživo iz zemalja iz kojih dolaze takmičarske ekipe.

Bjorn Doring je jedan od organizatora zabava:
Fudbal je sam po sebi više od fudbala, svugdje se može izaći, pogledati utakmica i proslaviti kultura. Ima mnogo muzičara koji su fudbalski navijači, te je dobra ideja dovesti umjetnike da sviraju, i organizirati izložbe.

Njemačka nudi suverire kao što su majice--ali ako ne možete naći majicu koja vam se sviđa, menadžerica radnje Eva Prokop ima druge opcije.

- Imamo naočale, slatkiše, ruksake, torbe za kupovinu--nisam ni znala da imamo toliko mnogo stvari koje promoviraju Svjetsko prvenstvo, kaže ona.

Berlin se sprema za stotine hiljada posjetitelja i planeri za saobraćaj kažu da su dobro pripremljeni. Iz ovog centra se 24 sata nadgledaju i kontroliraju mreže vozova, trolejbusa i autobusa. Zvaničnici kažu da svakog sata mogu prebacivati 50 hiljada ljudi do stadiona.

Berlin je lud za fudbalom. Stari tv toranj u gradu, koji je sada restoran, je sada renoviran i dobro mjesto da svratite, makar na piće. Za one koji se ne plaše visina, tu je i još jedan odmah kod Brandenburške kapije. Za one koji vole istoriju, Berlin je odlično mjesto da naučite više o starim podjelama u Evropi. Suveniri iz sovjetske ere istočne Njemačke su još uvijek dostupni kod kontrolne tačke Charlie, koja je bila najpoznatiji granični prelaz berlinskog zida i koja je sada turistička atrakcija. Normalan život stanovnika Berlina će zasigurno zastati barem na neko vrijeme, na razočarenje nekih od njih.

- Nisam veliki ljubitelj fudbala, ali sam zainteresiran za svjetsko prvenstvo, iako mislim da je sve pretjerano. Neću baš biti s fudbalom svaki dan, kaže ovaj čovjek.

- To je nešto posebno--nisam ljubitelj koji gleda utakmice svaki dan, ali se to sve dešava u Njemačkoj i moram u tome sudjelovati, kaže ova žena.

Bez obzira da li ste ljubitelj fudbala ili ne, čekanje će uskoro proći-- svjetsko prvenstvo počinje u petak.

XS
SM
MD
LG