Linkovi

Robot u školi umjesto bolesnog djeteta


Bolesna dijeca koja ne mogu napustiti bolnički krevet da idu u školu uskoro bi mogla na drugačiji način biti prisutna u svom razredu. Par robota koji su dobili imena gospodin Spike i gospodja Candy, omogućavaju učeniku direktnu vezu sa učionicom i normalno slušanje redovne nastave. Ovaj program, još u eksperimentalnoj fazi, uskoro bi mogao omogućiti djeci, koja iz raznih razloga ne mogu fizički biti u razredu, da ipak slušaju redovnu nastavu i uče zajedno sa kolegama iz svog razreda.

Ležeći u bolničkoj sobi na specijalnom madracu koji treba da zaštiti njegovu osjetljivu kožu, 13-to godišnji Achim Nurse, zamotanim prstom pritišće narandžasto dugme na nečemu što liči na konsolu za video igre.

Achim je oboljeo od bakterijskog meningitisa i koristi par robota, gospodina Spikea, koji je uz njegov bolnički krevet i gospodju Candy, koja u njegovom razredu sluša i gleda za njega, držeći ga u toku sa nastavom i stalnom kontaktu sa prijateljima iz razreda dok je mjesecima prisiljen da ostane u Blythdale dječijoj bolnici u Valhalla-i, u blizini New Yorka.

Robot u učionici na displeju uživo prikazuje Achima, i šaljući sliku nazad u bolnicu daje dječaku osjećaj stvarnog prisustva u razredu. Robot se može kretati od učionice do učionice i čak zastati u pauzama izmedju dva časa, kako bi Achim razgovarao sa prijateljima.

Jim Desimon koji koordinira rad robota kaže da djeca vole i uživaju u korištenju robota.

Za Achima je to kao korištenje video igara.

A, Achimova doktorica, Kathy Silvermen je oduševljena projektom. Ona kaže da to omogućava školi da dodje do Achima, jednako koliko njemu dozvoljava da učestvuje u školskim danima sa ostalom djecom.

Program ima veliki potencijal, kažu oni koji ga podržavaju. Mogao bi omogućiti djeci koja fizički ne mogu biti prisutna u školi zbog bolesti, ali i maloljetnicima, koji završe u zatvoru, da pohadjaju školu.

Koristeći komande, Achim Nurse može zumirati kako bi pročitao šta je na tabli, može okrenuti glavu robota da vidi i razgovara sa prijateljem, podići ruku robota, podesiti zvuk, ili se isključiti kada bolničarka dolazi za terapiju.

Robot, takodjer ima scener i printer tako da učenik može primiti bilo kakav pismeni zadatak, test i slično.

Sistem je razvijen na Univerzitetu u Torontu i sada se koristi kroz federalnu pomoć. U upotrebi je 40 robota, iznajmljenih bolnicama, ali se mogu i kupiti po cijeni od oko 70 hiljada dolara par.

XS
SM
MD
LG