Linkovi

Svjetska banka – Tržnica razvojnih programa


Svjetska Banka je nedavno, ovdje u Washingtonu, organizirala izložbu pod nazivom Tržnica Razvojnih Programa. Dogadjaj je trajao samo dva dana, ali će se njegov utjecaj osjećati na duže vrijeme.

Glavni hol centrale Svjetske Banke pretvoren je na nekoliko dana u svjetsku razvojnu pijacu. Učesnici su došli iz Afghanistana, Turkmenistana, Indije, Indonezije... Sve u svemu, 118 preduzetnika iz 55 različitih zemalja.

I am Ludmila Slavinskaya.
My name is Pandu...
My name is Keith Aulick.
I koga vi ovdje zastupate?
- Afganistanski program pri Katoličkoj Humanitarnoj Organizaciji.

Oni su na izložbu donijeli modele, prijedloge, pumpe, prototipe, da sa drugima podijele informacije i nadajući se da će dobiti podr]ku za svoje projekte, ideje i sprave - sve namijenjene za dobrobit najsiroma]nijih stanovnika svijeta.. Glavni sponzor tržnice je Svjetska Banka, a više od 30 ovogodišnjih učesnika će se u svoje zemlje vratiti sa značajnom finansijskom podrškom za svoje inovacije.

Medju pobjednicima ove godine, Jacob Jacobson iz Senegala.

- Imamo ovo u Mozambiku, imamo i u Zambiji, a imamo i u Zimbabveu. Ovaj sistem košta samo 5 do 25 američkih dolara...

- Mislite, dvadeset hiljada dolara?

- Ne, 5 do 25 američkih dolara da se ovaj sistem stavi u pogon...

Još jedan dobitnik - Keith Aulick.
“Projekat koji mi danas ovdje predstavljamo se fokusira na uvodjenje niskobudžetnog sistema irigacione tehnologije u izabranim mjestima u zapadnom Afghanistanu...”

Od 1978. program Svjetske Banke pod nazivom Razvojna Tržnica, dodijelio je učesnicima više od 35 miliona dolara pomoći za više od 570 inovativnih projekta u više od 70 zemalja svijeta.

XS
SM
MD
LG