Linkovi

Abas neće prihvatiti promjene palestinskog prijedloga


Predsjednik palestinske vlasti Mahmoud Abbas kazao da neće prihvatiti promjene na palestinski prijedlog kojim se poziva na formiranje dvije države sa Izraelom. Gospodin Abbas je govorio danas, prije sutrašnjeg roka do kojeg bi Hamas trebao prihvatiti plan, kojim se poziva na formiranje palestinske države na Zapadnoj obali i Gazi, na području koje je Izrael okupirao 1967 godine. Hamas ne priznaje Izrael i traži veći teritorij za palestinsku državu.

U medjuvremenu je, u odvojenom razvoju dogadjaja, u Gazi su danas Palestinci, vladini uposlenici, nasilno ušli u najmanje jednu filijalu Arapske banke zahtijevajući isplatu zaostalih plaća koje je obećala vlada. Do sada nema izvještaja o povrijeđenima.

U subotu je vlada na čelu sa Hamasom objavila da će 40 hiljada uposlenika primiti plaću za posljednja tri mjeseca. Zvaničnici Palestinske banke su saopćili da je novac položen, premda ne izgleda da su svi radnici primili dohodak.

U odvojenom incidentu, uposlenici Palestinske televizije kažu da su napadači iz redova Hamasa danas napali ured ovog medija u pojasu Gaze. Uposlenici su kazali da su napadači uništili opremu i optužili ih da izvještavaju u korist rivalske frakcije Fatah. Novinska agencija Rojter navodi riječi glasnogovornika Hamasa koji je oporekao umiješanost Hamasa u ovaj napad.

XS
SM
MD
LG