Linkovi

Pangea prodavnice – novi projekat Svjetske banke


Svjetska banka je zauzela novi stav prema globalizaciji. Ova organizacija, najpoznatija po davanju kredita i pomoći zemljama u razvoju, je ušla u svijet trgovine, prodajući kafu i rukotvorine kako bi promovirala takozvanu društveno odgovornu trgovinu.

Prilog Mila Arcege.

Ovo nije Starbucks, ali kafe-prodavnica Pangea nastoji privući sličnu klijentelu. Osim kafe, ova nova prodavnica u centru Washingtona, također ima i ručno izrađene proizvode koje su napravili neki od najsiromašnijih ljudi na svijetu.

Reema Nanavaty je ekonomski direktor SEWA-e, najvećeg radničkog sindikata za samozaposlene žene u Indiji.

<Također imamo i jastučnice, pokrivače za krevete, stolnjake, te tašne, novčanike, i sl.>

Ono što ovu prodavnicu čini drugačijom je njen menadžment tim - globalna organizacija poznata kao Svjetska banka. Harold Rosen, direktor projekta u Međunarodnoj financijskoj korporaciji pri Svjetskoj banci, koja će nadgledati nove prodajne operacije, kaže da je cilj Pangea promovirati društveno odgovornu trgovinu širom svijeta.

To je također veoma dobar način za nas da postignemo nova partnerstva koja nam mogu pomoći da budemo efikasniji. Zato smo veoma uzbuđeni, i to je veoma dobar način za nas da postanemo aktivniji član razvojne zajednice, kaže gospodin Rosen.

Svjetska banka, koja je često meta prosvjednika koji kritiziraju njenu politiku slobodnog tržišta za zemlje u razvoju, navodi da će Pangea odagnati vjerovanje da je sve u globalizaciji loše za siromašne. Pierre Tami, osnivač Hagara, švajcarske ne-profitne grupe koja pomaže ovisnicima o drogi i ženama koje se prodaju putem seksualne trgovine, kaže da projekat ljudima koje je društvo odbacilo daje šansu da dobiju dostojanstven život.

Ovim se povećava dostojanstvo ovih žena za koje se zna da nisu vrijedne jer se nalaze na ulici i bave se prostitucijom. One su prodane za nekoliko dolara i danas, one mogu praviti ove proizvode i zarađivati za život, kaže gospodin Tami.

Pangea, koja je ime dobila po gigantskoj masi zemlje za koju naučnici vjeruju da je postojala prije nego su se kontinenti odvojili, zahtijeva od svojih globalnih nabavljača da obavljaju regularne inspekcije i potpišu da će proizvoditi proizvode bez dječjeg rada, nezdravih radnih uvjeta ili narušavanja prirode.

XS
SM
MD
LG