Linkovi

State department o trgovini ljudima u svijetu


Američki State Department je danas izdao godišnji izvještaj o trgovini ljudima u svijetu u 2006. godini, u kojem je u najkraćem, izdvojeno 12 zemalja koji ne rade ništa ili rade vrlo malo da bi spriječile ovu modernu praksu ropstva. Američki su zvaničnici ovaj put izdvojili Njemačku, naglašujući da mora više uraditi da se spriječi trgovina seksom u tijeku Svjetskog Nogometnog Prvenstva koje počinje 9 juna. Inače, medju izdvojenim zemljama su Saudijska Arabija, Iran, Syria, Sjeverna Koreja, Laos , Burma, Uzbekistan, Sudan , Zimbabwe, Belize i Venecuela. Izvještaj je prezentirala američki državni sekretar Condoleezza Rice.

Oni koji trguju ljudima, vrebaju najranjivije, i obrću profit na račun nevinih života, kazala je državni sekretar Condoleezza Rice objavljujući godišnji izvještaj o trgovini ljudima. Ona je dodala kako State Department ulaže velike napore kako bi okončao ovu zlu trgovinu, suradjujući sa medjunardonim partnerima u toj borbi i radeći na obezbjedjivanju slobode za eksploatirane; Mi takodjer, kazala je gospodja Rice, pozivamo vlade svijeta da budu efikasne i odgovorne u hvatanju i kažnjavanju onih koji takvu ekploataciju provode.

Bosna i Hercegovina se u najnovijem izvještaju spominje u pozitivnom tonu, gdje se naglašava da su snage za borbu protiv trgovine ljudima izvele 4 velike racije u toku 2005-te i 2006-, što je rezultiralo spasavanjem 26 žrtava, i hapšenjem 14-torice krijumčara ljudima. Takva jedinica za borbu protiv trgovine ljudima, naglašuje se u izvještaju, je odličan primjer važnosti tijesne suradnje izmedju tužitelja i policije, i završava se vršenjem uspješnih racija. Ovakvi primjeri, kaže se dalje u izvještaju, takodjer naglašuju praktične rezultate dobre suradnje raznih nivoa u policiji. Kao rezultat jedne od ovih racija jedan od najozloglašenijih noćnih barova koji su se bavili tom praksom, je zauvijek zatvoren.

Medjutim, istovremeno se naglašuje da je BiH, trenutno u drugom nivou liste State Departmenta, i dalje zemlja izvorišta, tranzita, ali i krajnje destinacije za djevojke i žene kojima se trguje, bilo unutar zemlje ili na medjunarodnom nivou. Oosim žena kojima se trguje u cilju seksualnog iskorištavanja, bilo je u u protekloj godini i slučajeva trgovine romskom djecom u cilju iskorištavanja za prisilni rad.

Djevojke i žene pristižu u glavnom iz Moldavije, Ukrajine, Ruminije, Srbije i Crne Gore. Vlada, stoji u izvještaju State Departmenta ne zadovoljava u potpunosti minimum standarda za potpunu eliminaciju trgovine, iako, ponovno se naglašuje, je značajno povećano nastojanje policije da se bori protiv toga, pojačane su kazne za krijumčare, BH vlada je poduzela konkretne korake da popravi zaštitu žrtava, a Ured državnog koordinatora je pomogao u razvoju i provedbi javnog obrazovanja o ovoj zloj praksi, kao i u kampanjama za njenu prevenciju.

XS
SM
MD
LG