Linkovi

Pojavljuju se novi izvještaji da su američki vojnici ubijali nenaoružane civile u Iraku


Pojavljuju se novi izvještaji da su američki vojnici ubijali nenaoružane civile u Iraku. Britanska televizija je prikazala video snimke nekoliko mrtvih osoba, uključujući i djecu, za koje iračka policija navodi da su bili među 11 civila koje su američki vojnici ubili u Ishaqi sjeverno od Bagdada u martu. BBC navodi da su američki zvaničnici tada izvjestili da su 4 osobe ubijene tokom vojne operacije.

Do objavljivanja ovog video snimka dolazi u trenutku dok američka vojska istražuje da li su američki marinci namjerno ubili 24 nenaoružana iračka civila prošle godine u Hadithi.

Sjedinjene Države, takodjer, istražuju navode da su marinci u aprilu ubili nenaoružanog čovjeka u naselju Hamandiya, na zapadu Bagdada. Advokat odbrane kaže da će vojska podnijeti tužbe protiv sedam marinaca i jednog pripadnika NAVY, koji su trenutno u zatvoru u Camp Pendletonu u Californiji. U optužnici se, uz ostalo, tvrdi da su marinci postavili automatsku pušku A-47 uz tijelo ubijenog kako bi izgledao kao pobunjenik.

Glasnogovornik Bijele kuće, Tony Snow je danas rekao da Sjedinjene Države istražuju tri slučaja navodnog neprovociranog ubistva iračkih civila. On je rekao da predsjednik “brine” da američki vojnici poštuju pravila angažiaranja u borbi.

Viši zvaničnici nove iračke vlade kažu da žele da im Sjedinjene Države dostave prikupljeni materijal u vezi incidenta u Hadisi, kako bi Irak mogao provesti odvojenu istragu.

Premijer Iraka, Nouri al-Maliki je izrazio ljutnju zbog ubijanja iračkih civila, nazivajući to zločinom.

Washington je naredio američkim vojnim zapovjednicima da sprovedu trening o pravnim, moralnim i etičkim standardima na bojnom polju. Američki vojni zapovjednik u Iraku, general Donald Campbell je, iz Bagdada u telefonskom kontaktu sa novinarima, rekao da će trening trajati izmedju 2 i 4 sata. On je rekao da vojnici u borbi sa pobunjenicima mogu doživjeti stres i postati nagli, ali da moraju razumjeti šta je pravo, a šta je pogrešno da se radi.

XS
SM
MD
LG