Linkovi

Jesu li vitaminski dodaci ishrani zaista zdravi i korisni?


Znajući da su vitamini i minerali ključni za dobro zdravlje, mnogi ljudi koriste vitamniske dodatke ishrani, podrazumjevajući da moraju biti zdravi. Medjutim, nedavna istraživanja Američkog nacionalnog instituta za zdravlje pokazuju da to nemora biti istina.

Medicinski dodaci ishrani su više-milijardijski posao u Americi. Postoje čak specijalizirane prodavnice vitamina.

Uzimam viševitaminske tablete, odmah nakon doručka, kaže jedan od anketiranih.

E, D, malo B vitamina i kalcijum, kaže anketirana žena.

Uzimam sve što mi ovdje prodaju, kaže druga žena.

Medjutim grupa eksperata koji su proveli istraživanje za Američki nacionalni institut za zdravlje, u svom izvještaju kažu da nema dokaza da takva dopuna ishrani unapredjuje zdravlje.

Dr. Michael McGuiness je vodio istraživanje.
«Prema istraživanju, mi ne možemo preporučiti ni za ni protiv uzimanja multivitamina za sprječavanje kroničnih oboljenja.»

Oni, takodjer, kažu da treba obaviti dodatna istraživanja o dugoročnijem djelovanju suplemenata. U Sjedinjenim Državama ne postoji ustanova koja nadgleda tu industriju, tako da istraživači kažu može biti štetnih efekata koji se dešavaju, a za koje još ne znamo.

Najmanje jedno istraživanje do sada pokazuje da odredjeni suplementi ukoliko se previš uzimaju mogu biti opasni.

Dr. Michael Freedman iz Univerzitetskog medicinskog centra New York:
«Previše kalcijuma može uticati na sposobnosti mozga da misli i ustvari jedna od posljedica je ludilo.»

Postoje, takodjer, uvjerljivi dokazi da su odredjeni suplementi efektivni kod odredjene kategrije ljudi, kao što je korištenje vitamina D i kalcijuma kod žena nakon menopauze. Medjutim, gledano u cjelini, nema dokaza za, jednako kao ni protiv dnevnog uzimanja vitaminskih dopuna, i treba još razmotriti šire zdravstvene implikacije.

Dr. Michael McGuiness:
«Mi smo se fokusirali na vitamine i minerale, ali veće je pitanje odsustvo balansa uopće u ishrani. Mi imamo dijete sa izuzetno velikim brojem kalorija i veoma malom prehrambenom vrijednosti, i zato imamo epidemiju gojaznosti.»

On kaže da se amerikanci trebaju fokusirati na ono što svakodnevnu jedu, a ne na dodatak toj ishrani.

XS
SM
MD
LG