Linkovi

BiH predsjedava tijelom kojem je NATO mentor


Bosna i Hercegovina je, čekajući pred vratima NATO, neočekivano, vrlo aktivna u političko -sigurnosnom forumu vojnog saveza "Grupe za Jugoistočnu Evropu". Ove godine Sarajevo predsjedava skupom što bi se, prema očekivanjima, moglo pozitivno odraziti na pristupanje zemlje vojno-sigurnosnoj asocijaciji.

Zvuči gotovo nevjerovatno- BiH, koja, formalno, još nije ni članica Partnnerstva za mir, predsjedava tijelom kojem je NATO mentor i u kojem, uz ostale, ravnopravno sjedi i najveći broj NATO ambasadora, članova Stalnog vijeća Alijanse. Takvom skupu, koji je danas okupio 33 ambasadora NATO i partnerskih zemalja, se danas obratio i bh ministar vanjskih poslova, Mladen Ivanić, tražeći veću podršku za zemlju u njenom nastojanju da se učlani u Partnerstvo za mir i dalje, postane punopravna članica Alijanse.

Sudeći prema reakcijama, šef bh diplomatije je uvjeren kako na snazi ostaju poznati uslovi- pune reforme odbrane i puna saradnja sa Hagom, ali on naglašava kako se stiče dojam da prema BiH slabi oštrica isključivosti kada je u pitanju zahtjev za hapšenjem i transferom u Hag preostalih haških bjegunaca. Moguće je, na tom tragu, očekivati da bi se dosljedna borba na razbijanju mreža podrške bjeguncima mogla isplatiti i obezbijediti ulaznicu zemlji za Partnerstvo za mir već na narednom samitu NATO, krajem godine u Rigi.

XS
SM
MD
LG