Linkovi

Koliko je BiH daleko od neophodnog pomirenja?


Projekcija bh filma "Grbavica", nagradjenog Zlatnim medvjedom na berlinskom festivalu, održana sinoć u Evropskom parlamentu, pokrenula je razgovor o još uvijek otvorenim pitanjima- pored ostalih, o tome koliko daleko je BiH od neophodnog pomirenja.

Sinoć su gosti evropskih parlamentaraca iz grupe "zelenih" evropskih partija, imali priliku da, prvi put u Briselu, vide film "Grbavica" Jasmile Žbanić, nagradjen nedavno prvom nagradom na filmskom festivalu u Berlinu. Tema post-ratnog života i sudbine silovanih žena, koju film obradjuje, otvorila je nakon projekcije široku raspravu o tome gdje je danas BiH i kako zaliječiti, očito, još uvijek otvorene rane.

Autor filma, Jasmila Žbanić sa gorčinom konstatuje činjenicu da za produkciju filma nije dobila nikakva sredstva bh vlade. Tu za nju nema iznenadjenja jer, vjeruje, u atmosferi u kojoj se političari spremaju za jesenje izbore, silovane žene nisu adut za političku kampanju. Slični su razlozi kojima se pravda činjenica da film, ni nakon prestižne nagrade i pažnje medjunarodne javnosti, još uvijek nije vidjela publika u Republici Srpskoj.

Gisela Kallenbach, čan delegacije EP za Jugoistoču Evropu:
"Sve dok postoje ljudi koji se trude da sakriju prošost, da sakriju Mladić i Karadžića ili kao što je to bio slučaj u Hrvatskoj, Gotovinu, neće biti rješenja. Sve dok ih slave kao heroje, sve dok ne bude postojalo snažno civilno društvo koje će ustati i reći: Dosta, zaustavite to. Želimo da razgovaramo, da pitamo kako je moguće da se takvo nešto desi. Sve to jeneophodno zbog vaše vlastite budućnosti".

Film "Grbavica" će biti, nakon Brisela, predstavljen u Ljubljani, a potom će započeti i njegovo prikazivanje u kino-mrežama širom Evrope.

XS
SM
MD
LG