Linkovi

Bush obećao široku istragu saobraćajne nesreće i pucnjave u Kabulu


Predsjednik Bush je afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju obećao široku istragu smrtonosne saobraćajne nesreće i pucnjave u Kabulu u koju su bili uključeni i američki vojnici.

Glasnogovornik predsjednika Busha, Tony Snow je novinarima rekao da je predsjednik razgovarao sa gospodinom Karzaiem kako bi izrazio simpatije za ubijene i povrjedjene u incidentu koji se desio u ponedjeljak u Kabulu, obećavajući punu istragu.

Policija u Afganistanu kaže da je najmanje 20 ljudi ubijeno, a 160 ranjeno u saobraćajnoj nesreći i nemirima koji su nakon toga nastali.

Američka vojska u Afganistanu je odmah provela inicijalnu istragu. Glasnogovornik Tom Collins kaže da je istraga pokazala da su američki vojnici pucali u samoodbrani, nakon nemira nastalih poslije smrtonosne saobraćajne nesreće u centru Kabula. Collins je rekao da su demonstranti bacali kamenje i prijetili američkim vojnicima nakon nesreće. On je, takodjer, rekao da su iz gomile demonstranata ispljeni pucnji i da su nakon toga američki vojnici koristili oružje kako bi se zaštitili.

Prema Collinsu, nesreća se desila kada su otkazale kočnice na američkom vojnom kamionu, vozač je izgubio kontrolu i kamion je udario u nekoliko vozila.

On kaže da još nije utvrdjeno da li su vojnici pucali u ljude ili iznad demonstranata. Neki svjedoci kažu da su vidjeli kako američki vojnici pucaju u okupljenu masu svijeta.

Afganistanska policija kaže da su politički agitatori podpaljivali gomilu, a da su drugi koristili gužvu da kradu. Parlament Afganistana je usvojio rezoluciju kojom od vlade traži hapšenje odgovornih za nesreću.

XS
SM
MD
LG