Linkovi

Vanredno stanje u Basri


Irački premijer Nouri al-Maliki je objavio vanredno stanje u Basri na jugu zemlje nekon više sedmica frakcijskih sukoba medju šiitima. On je tokom današnje posjete tom ključnom naftnom sjedištu objavio uvođenje jednomjesečnog vanrednog stanja, obećavši također da će željeznom pesnicom izvršiti raciju na bande koje su odgovorne za nasilje.

U odvojenom razvoju događaja, u eksploziji automobila bombe u Mosulu na sjeveru zemlje je ranjeno 19 osoba. Policija također navodi da je pronašla najmanje 40 tijela u i oko Bagdada.

Južno od Bagdada, pet ljudi je ubijeno iz vatrenog oružja dok su sjedili u autobusu. U glavnom gradu Iraka ubijen je sportski komentator iračke televizije. On je treći novinar koji je ubijen ove sedmice.

Dvije iračanke su umrle nakon što su snage koalicije pucale na njih jer su odbile da se zaustave kada im je bilo naredjeno. Do ovog incidenta je došlo na sjeveru, navode američke trupe. Iračka policija navodi da su žene bile na putu ka porodilištu, ali još uvijek nije utvrdjeno da li su bile trudne ili ne.

XS
SM
MD
LG