Linkovi

BiH se po procentima pušača približava crnom vrhu evropskih zemalja


Prema statističkim podacima, Federacija BiH približava se "crnom vrhu" liste zemalja centralne i istočne Evrope kada je u pitanju pušenje, upozorila je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu dr Aida Ramić- Čatak iz zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Ramić - Čatak je navela kako je u Federaciji BiH među odraslom populacijom evidentirano 37 posto pušača, od čega puši 49 posto muškaraca i 30 posto žena, dok je kod školske djece evidentirano 14 posto trenutnih pušača, a gotovo polovina učenika od 13 do 15 godina je izjavila da je barem jednom konzumirala cigarete.

Štetni efekti pušenja se odražavaju na zdravlje stanovništva, pri čemu se, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, bilježi trend porasta bronhitisa, emfizema, astme i drugih hroničnih opstruktivnih oboljenja pluća, pri čemu je posebno značajno praćenje stope obolijevanja i smrtnosti od maligne neoplazme bronha i pluća.

Ramić - Čatak je zato, između ostalog, pozvala na efikasniju implementaciju zakonodavstva o kontroli duhana u FBiH, uključujući zabranu pušenja na javnim mjestima, zaštitu od sekundarnog pušenja, zabranu prodaje duhanskih prozvoda mlađima od 18 godina te postupno povećanje cijena duhanskih proizvoda.

XS
SM
MD
LG