Linkovi

Bijela kuća obećala punu istragu navoda da su marinci ubili nenaoružane civile u Haditi


Predsjednik Bush je izjavio da ga brinu medijski izvještaji o tome da su neki američki marinci ubili nenaoružane iračke civile prošle godine, naglašavajući ako je zakon prekršen da će biti kažnjeni.

Govoreći danas u Bijeloj kući, gospodin Bush je rekao da je o optužbama razgovarao sa najvišim vojnim zvaničnikom u zemlji, generalom Peterom Paceom, načelnikom zajedničke komande američkih oružanih snaga.
Istraga je u toku.

New York Times je danas izvjestio da su američki vojni istražitelji u februaru i martu otkrili dokaze da je 24 iračkih civila ubijeno u Haditi prošlog novembra, uglavnom pucnjima u glavu i grudi. List navodi da su nalazi istrage koju vode oficiri američke Armije u Bagdadu, u suprotnosti sa tvrdnjama marinaca da su civili poginuli u eksploziji bombe pored puta.

Glasnogovornik Bijele kuće je danas obećao punu sitragu i obavještavanje javnosti o rezultatima te istrage, kada ona bude kopletirana.

Prema medijskim izvještajima marinci su otvorili vatru u Haditi nakon što je bomba pogodila njihov konvoj ubivši jednog marinca. Iz komande Marinaca su u inicijalnom izvještaju rekli da je 15 civila poginulo od bombi i tokom borbi sa pobunjenicima.

Irački premijer Nouri al-Maliki je obećao pokrenuti vlastitu istragu.

XS
SM
MD
LG