Linkovi

Washington spreman da se pridruži EU u razgovorima sa Iranom


Državni sekretar, Condoleezza Rice je izjavila da je Washington spreman da se pridruži zemljama EU u razgovorima sa Iranom ukoliko Teheran zaustavi kontroverzne nuklearne aktivnosti.

Gospodja Rice je rekla da su Sjedinjene Države posvećene diplomatskom rješenju spora sa Iranom. Ali, u razgovoru sa novinarime, Rice je rekla da Sjedinjene Države sve opcije drže otvorenim, uključujući i korištenje sile, ukoliko Iran nastavi sa obogaćivanjem uraniuma.

Govoreći kratko nakon toga, predsjednik Bush je rekao da američka odluka izražava želju da preuzme vodeću ulogu u diplomatskom rješenju krize sa Iranom.

Gospodja Rice je rekla da je američki predstavnik njenu izjavu dostavio Iranu posredovanjem švicarske vlade.

Francuska, Britanija i Njemačka su pozdravile američki potez. Njihovi ministri vanjskih poslova sa kolegama iz Kine, Rusije i Sjedinjenih Država se u četvrtak sastaju kako bi razgovarali o povlasticama za Iran u zamjenu za odustajanje od nukelarnih aktivnosti.

Gospodja Rice je rekla da su se glavne svjetske sile složile oko ključnih elemenata paketa i upozorile Iran da će ga skupo koštati ukoliko nastavi nastojanja da se dokopa nuklearnog oružja.

SAD nisu imale direktnih zvaničnih kontakata sa Iranom od prekida diplomatskih odnosa 1979. godine.

Iranski predsjednik, Mahmud Ahmedinejad kaže da evropljani znaju da su iranske nuklearne aktivnosti miroljubive.

XS
SM
MD
LG