Linkovi

Butler - Nema referenduma dok je OHR prisutan


Prvi zamjenik visokog predstavnika za B i H, Larry Butler, poručio je danas u Banjaluci nakon sastanaka sa zvaničnicima ovog entiteta da bilo kakav referendum koji nije u skladu sa dejtonskim sporazmom nije moguć u Bosni i Hercegovini dok god je u zemlji prisutan OHR.

Slobodna izražavanja mišljenja o referendumu u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku nisu najbolja rješenja a bilo kakve spekulacije o ovom pitanju odvlače pažnju sa pitanja koja se tiču približavanja Evropskoj Uniji. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, nakon satanaka sa premijerom Republike Srpske, Miloradom Dodikom i predsjednikom Narodne Skupštine, Igorom Radojičićem prvi zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajednice za B i H, Larry Butler.

«Nema mogućnosti za organizovanjem bilo kakvog referenduma u Bosni i Hercegovini dok je OHR tu», precizirao je Butler poručujući onima koji su izabrani na javne funkcije da imaju odgovornost da rade i da se zalažu za dejtonski sporazum.

Inače, iz kabineta predsjednika Vlade je saopšteno da je Milorad Dodik izjavio tim povodom da je referendum demokratsko sredstvo i standard koji su proklamovale Ujedinjene Nacije i teoretski je moguć u budućnosti ukoliko se ne izgradi Bosna i Hercegovina u kojoj će se svi koji u njoj žive zalagati za B i H.

Larry Butler je danas, takođe, poručio da je Vlada Republike Srpske obavezna da se povinuje odluci Doma za ljudska prava i sprovede određene mjere u slučaju pronalaženja pukovnika Avde Palića koji je nestao 1995.godine.

«Sudbina pukovnika Palića i mjesto gdje se on sada nalazi su veoma važni te će stoga OHR i dalje vršiti pritisak da se sazna njegova sudbina», poručio je prvi zamjenik visokog predstavnika za B i H, Larry Butler.

XS
SM
MD
LG