Linkovi

Raspisivanje referenduma za ukidanje Republike Srpske


Klub srpskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske najoštrije je danas osudio jučerašnje saopštenje Kluba bošnjačkih delegata o potrebi raspisivanja referenduma za ukidanje Republike Srpske. Šef Kluba srpskih delegata, Desanka Rađević je,s tim u vezi, poručila da ovakvi stavovi samo jačaju težnje za održavanje referenduma o izdvajanju Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine.

Klub srpskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske smatra huškačkim jučerašnje saopštenje Kluba bošnjačkih delegata da na nivou Bosne i Hercegovine treba raspisati referendum za ukidanje Republike Srpske. Saopštila je ovo danas u Banjaluci šef Kluba srpskih delegata u Vijeću naroda,Desanka Rađević nakon vanredne sjednice ovog Kluba.

«Nijedna zvanična institucija Republike Srpske nije zvanično u javnost izašla sa tim da treba raspisivati referendum o izdvajanju Republike Srpske.Ovakvim izjavama Bošnjaci će doprinjeti tome da će vrlo brzo i institucije vlasti u Repulici Srpskoj početi izlaziti sa ovakvim inicijativama.»

Desanka Rađević je saopštila da ona lično ne bi imala ništa protiv održavanja ovakvog referenduma ali da, kako je istakla, tako nešto trenutno nije realno.

Inače, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske je saopštio da referendum u Bosni i Hercegovini može raspisati samo Parlament BiH a na njemu bi se građani izjasnili da li su za otcjepljenje ili ukidanje Republike Srpske, izražavajući uvjerenje da bi većina bila za ukidanje ovog entiteta, što bi, kako je navedeno u saopštenju za javnost, bila konačna pravda za sve žrtve agresije na BiH.

Ovim povodom danas su se oglasili i potpredsjednik Republike Srpske, Adil Osmanović, potpredsjednik Narodne Skupštine, Šefket Hafizović, potpredsjednik Vlade, Omer Branković i poslanici SDA u Narodnoj Skupštini poručujući da Republika Srpska kao entitet ne može raspisati referendum o otcjepljenju jer to, kako se navodi, nije njena nadležnost i predstavlja protivustavan i zakonski kažnjiv čin.

XS
SM
MD
LG