Linkovi

Novi američki vojnici u Iraku


Iračka policija kaže da su pobunjenici u utorak ubili najmanje 46 ljudi u posljednjoj seriji bombaških napada. Najsmrtonosniji napad bio je na tržnici u Bagdadu u kojem je poginulo 22 ljudi. Ranije je u eksploziji bombe južno od glavnog grada, u mjestu Hillah ubijeno 12 ljudi.

Do posljednjeg nasilja došlo je u trenutku kada je zapovjednik američkih snaga, George Casey, odlučio da u iračku pokrajinu Anbar, u kojoj se bilježe sve veći pobunjenički napadi, pošalje više od hiljadu novih vojnika.

Glasnogornik multinacionalnih snaga, major William Wilhoite, je za Glas Amerike rekao da je hiljadu i pet stotina vojnika već upućeno iz baze u Kuvajtu.

On kaže da će general Casey odlučiti koliko će te jedinice tamo ostati.

Američki zvaničnici kažu da je odluka donesena u vezi sa nedavnim porastom nasilja u pokrajini Anbar, gdje teroristi al-Qaide napadaju lokalne lidere arapa sunita, koji suradjuju sa američkim snagama.

Do ove vijesti dolazi u vrijeme kada se nasilje u Iraku nastavlja. U Bagdadu su napadači ispalili granate na ministarstvo unutarnjih poslova, pri čemu su ubijena dva uposlenika i ranjena najmanje trojica. U bombaškom napadu u gradu Hillah ubijeno je najmanje pet ljudi. U odvojenom dogadjaju, iračke vlasti kažu da su uhapsili čovjeka osumnjičenog za obezglavljivanje stotina iračana.

Ranije su Washington Post i New York Times navodeći izvore iz američke vojske objavili da je general Casey odluku o slanju novih snaga u Irak donio nakon konsultiranja sa iračkim zvaničnicima. Medjutim, stvarni broj vojnika koji se šalju u Irak je manji nego su ta dva lista izvjestili.

XS
SM
MD
LG