Linkovi

Više od 5 hiljada mrtvih u zemljotresu na indonežanskom otoku Java


Humanitarni radnici na indonežanskom otoku Java saopćavaju da ponestaje hrane, vode i medicinskih potrebština, iako je u medjuvremenu počela stizati pomoć u dijelove zahvaćene zemljotresom. Prema posljednjim procjenama, više od pet hiljada ljudi je poginulo u snažnom zemljotresu, dok ih je blizu 200 hiljada ostalo bez krova nad glavom.

Bolnice su pretrpane, a doktori vrše operacije i na otvorenom. Jedan avion UN-a je stigao danas na Javu sa vodom, opremom za kuhanje, i sredstvima za higijenu, a indonežanske su vlasti takodjer otvorile oštećeni aerodrom u mjestu Yogyakarta, čime je omogućen dolazak dodatnih aviona sa humanitarnom pomoći, i liječničkim ekipama.

Tokom dana je medjunarodna pomoć počela da stiže, a humanitarne organizacije kamionima dostavljaju velike količine namirnica. Indonežanski predsjedik Susilo Bambang Judhojono je takodjer u Jogikarti, i nadgleda humanitarne akcije. On je apelovao na medjunarodnu zajednicu da se Indoneziji dodijeli medjunarodna pomoć kao i 107 miliona dolara za reizgradnju. U medjuvremenu stiže vijest da je vulkanska aktivnost na indonežanskoj planini Merapi povećana nakon subotnjeg zemljotresa.

XS
SM
MD
LG