Linkovi

Anti-američke demonstracije u Kabulu


Afganistanski predsjednik, Hamid Karzai, je pozvao afganistanski narod da se suprotstavi demonstrantima koji su uništavali i pljačkali imovinu u Kabulu. U televizijskom obraćanju, on ih je nazvao agitatorima i neprijateljima Afganistana. Nasilni prosvjedi su izbili širom Kabula, nakon što je u teškoj saobraćajnoj nesreći u koju su bili umiješani američki vojnici, jedna osoba poginula a nekoliko ranjeno.

Incident je započeo kada je jedno američko vojno vozilo udarilo u civilno; na stotine ljudi je počelo bacati kamenje na američki konvoj, a čuli su se i pucnji. Američki vojni glasnogovovrnik u Afghanistanu je izjavio da su Amerikanci samo pucali u zrak, u znak upozorenja. Izrazio je žaljenje za izgubljenim životima i rekao da je istraga u toku. Prosvjednici su pljačkali prodavnice, palili policijska kola i uzvikivali anti-američke parole; radi se, prema izvještajima očevidaca, o najgorim pobunama otkako je zbačena talibanska vlast, 2001. Najmanje je sedam osoba ubijeno. Afghanistanske sigurnosne snage i trupe NATO saveza rasporedjene su diljem grada.

U isto vrijeme, pet kanadskih vojnika je ranjeno danas u Afghanistanu, tijekom bitke sa ostacima Talibana u blizini Kandahara, na zapadu Afghanistana. Kanadski vojnici su se nalazili u patroli kada je na njih iz zasjede otvorena vatra, rekao je glasnogovornik koalicije. On navodi da je pronadjeno tijelo jednog od militanata, dok se ostalih pet smatraju mrtvim.

Istovremeno je američka avijacija bombardovala uporišta Talibana na jugu zemlje tokom njihovog sastanka u Kajaki, pri čemu je ubijeno 50 pripadnika Talibana, medju kojima i nekoliko njihovih komandanata. Glasnogovornik koalicionih snaga je potvrdio da su avioni izbacivali bombe težine 250 kilograma na talibansko uporište, rekavši da je najvjerovatnije ubijeno i do 50 talibanskih boraca.

XS
SM
MD
LG