Linkovi

Kotrljajuća grmljavina


U Sjedinjenim Državama danas je nacionalni praznik, Dan sjećanja, posvećen amerikancima koji su poginuli služeći u vojnim jedinicama. Po tradiciji na današni dan američki predsjednik polaže vijenac na spomenik neznanom junaku na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, na domak Washingtona, širom zemlje održavaju se parade, koncerti i druge prigodne manifestacije. A, dan uoči u glavnom gradu Amerike održava se posebna manifestacija – Kotrljajuća grmljavina.

Rolling Thunder! I zvuče kao grmljavina. Oko 30 hiljada motorista prošlo je jučer ulicama Washingtona odajući poštu poginulim u brojnim ratovima kroz koje je Amerika prošla i prolazi. Na nekoliko dana prije okupili su se iz svih krajeva zemlje, a jučer su krenuli od Pentagona praveći krug ulicama Washingtona prije okupljanja uz spomenik veteranima Vijetnama.

Mnogi od motorista, kao i oni koji su izašli na ulice da ih pozdrave su učestvovali u prošlim ratovima.

Posebna svečanost je održana pred američkim Kongresom. Neki od najpoznatijih zvijezda estrade su se pridružili, a bivši državni sekretar i general američke vojske, Colin Powell je podsjetio na porijeklo ovog praznika, koji je počeo sa krajem američkog gradjanskog rata.

Colin Powell:
Vojnici u gradjnskom ratu su sakupljani po gradovima i selima širom zemlje, i jednako kao i dans, gubitak svakog vojnika bio je duboka tragedija kako za porodicu, tako i za cijelu zajendicu, rekao je Powell.

Medjutim, trenutni rat je ovog Dana sjećanja u mislima Amerikanaca.

Tokom tri godine i dva mjeseca rat u Iraku je odnio živote blizu 2 hiljade i 5 stotina američkih vojnika.

Larry Trembley je u Iraku prošle godine izgubio sina, i u znak sjećanja na njega i druge koji služe u Iraku, posebno je ukrasio svoj motor.

U Afganistanu, gdje je poginulo više od 100 amerikanaca, vojnici su Dan sjećanja obilježili mislima o budućnosti.

Pukovnik Paul Fitzpatrick, Deseta brdska divizija:
Mi, takodjer, na ovaj dan gledamo kao na dan nade da možemo živjeti u miru i da naši vojnici ne trebaju ginuti služeći svoju zemlju, rekao je pukovnik Paul Fitzpatrick.

XS
SM
MD
LG