Linkovi

Christian Schvarz Schilling u prvoj posjeti  Beogradu


Visoki predstavnik u BiH Christian Schvarz Schilling boravio je danas u Beogradu, gdje se sreo sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom, ministrom inozemnih poslova Vukom Draškovićem, te patrijarhom srpskim Pavlom.

Bila je ovo prilika da Visoki predstavnik zvaničnicima ponovi stav međunarodne zajednice da ne postoji nikakva veza između statusa Kosova ili crnogorskog referenduma sa statusom RS.

“Za mene su to potpuno odvojena pitanja. Republiku Srpsku obavezuje Dejtonski mirovni sporazum, međunarodni obavezujući sporazum kojim je Bosna i Hercegovina priznata kao suverena i nezavisna država.”

Predsjednik Srbije Boris Tadić podržao je sve demokratske procese zasnovane na principu konsenzusa tri konstitutivna naroda u BiH.

Što se tiče saradnje sa Haškim tribunalom visoki predstavnik je ukazao na odgovornost Republike Srpske, ali je istaknuo da ne postoji veza između činjenice da Srbija nije ostvarila punu saradnju sa Haškim tribunalom i napretka BiH u pregovorima o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Napredak obje zemlje ka Evropskoj uniji će biti ocijenjen na temelju zasluga svake zemlje pojedinačno, rekao je.

Visoki predstavnik je naglasio kako bi u narednih 100 dana osnovni prioritet trebalo biti usvajanje paketa zakona neophodnih za napredak BiH u pregovorima o stabilizaciji i pridruživanju.

Visoki predstavnik imao je i odvojen sastanak sa patrijarhom Pavlom, poglavarom Srpske pravoslavne crkve, na kojem je razgovarano o ulozi vjerskih lidera i vjerskih zajednica u procesu pomirenja i jačanju uzajamnog razumijevanja među građanima i zajednicama u regiji.

XS
SM
MD
LG