Linkovi

Izrečene kazne za zločine u logoru Manjača


Nakon višemjesečnog sudskog procesa vijeće trojice banjalučkog Okružnog suda izreklo je danas kaznu u visini od 14 godina zatvora Željku Bulatoviću zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u logoru Manjača tokom proteklog rata.

Drugooptuženi Siniša Teodorović je osuđen na 12 godina a petooptuženi Zoran Gajić na deset godina zatvora. Istovremeno, zbog nedostatka dokaza Dragan Bajraktarević, Radenko Vučinić i Milorad Topić, kojima je suđeno u istom postupku, su oslobođeni optužbi.

Kako je saopštio predsjedavajući Vijeća trojice banjalučkog Okružnog suda Želimir Lepir, Željko Bulatović Siniša Teodorović i Zoran Gajić su osuđeni na ukupno 36 godina zatvora pošto je utvrđeno da su, kao pripadnici vojne policije Vojske Republike Srpske ubili dva lica bošnjačke nacionalnosti u logoru Manjača kao i da su učestvovali u premlaćivanju i maltretiranju još nekoliko drugih osoba u ovom logoru.

Inače, jedan od branilaca optuženih banjalučki advokat Milan Trbojević je izrazio nezadovoljstvo ovom presudom naglašavajući da je očigledno da je sud pribjegao jednoj vrsti kompromisa što je vrloopasno i negativno po pravdu. On je najavio žalbu na visinu izrečenih presuda.

S druge strane rodbina Omera Filipovića koji je prije 14 godina ubijen u logoru Manjača je bila veoma zadovoljna sudskim postupkom a brat ubijenog, Muhamed Filipović se veoma pohvalno izrazio o pravosuđu Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG