Linkovi

Rezultati referenduma u Crnoj Gori su za Brisel legitimni


Visoki evropski zvaničnici su danas, primajući u posjetu crnogorskog premijera Milu Djukanovića jednoglasno potvrdili- referendum u Crnoj Gori je bio slobodan i regularan i njegovi rezultati su za Brisel legitimni. Sada, medjutim i pred Crnom Gorom i Srbijom stoji mnogo posla i otvorenih pitanja.

Za visokog predstavnika EU, Javiera Solanu i komesara za proširenje, Olli Rehna, crnogorski referendum je bio slobodan i regularan i sva pitanja vezana za održani referendum smatraju zakljčenim – obojica su to izjavili tokom današnjih susreta sa crnogorskim premijerom Milom Djukanovićem u Briselu.

Gost iz Podgorice je, nikako slučajno, tek nekoliko dana nakon referenduma o nezavisnosti odabrao Brisel kao prvu destinaciju- podrška i potvrda evropskih zvaničnih adresa je višestruko važna - s njom u džepu će započeti razgovore sa Beogradom o razdruženju iz državne zajednice, ali i proces političke homogenizacije u zemlji, koji najavljuje, a zatim nastaviti sa približavanjem Evropi.

Tačnije, nakon proglašenja, a potom i priznavanja nezavisnosti države od strane EU, Evropska komisija će Vijeću ministara predložiti novi mandat pregovora sa Crnom Gorom i modifikovani mandat za Srbiju. Teoretski, obje države bi mogle da zaključe pregovore do kraja ove godine, obećao je danas komesar Rehn, naglašavajući da je, trenutno, Beogradu prepreka činjenica da još nije uhapsio i prebacio u Hag Ratka Mladića, dok pred Podgoricom stoji ozbiljan rad na funkcionisanju državne uprave, borbi protiv organizaovanog kriminala i korupcije i reformi sudstva.

Premijer Crne Gore obećava da će nezavisnost njegove zemlje biti doprinos stabilnosti i evropeizaciji Balkana, čemu se nadaju i evropski domaćnini, koji odbijaju bilo kakvu povezanost procesa u Srbiji i Crnoj Gori sa susjedima - BiH i ostatkom regiona.

XS
SM
MD
LG