Linkovi

Senat i Zastupnički dom drugačije gledaju na reformu imigracijskog sistema u Americi


Americki Senat je sa 62 glasa za i 36 protiv odobrio zakonski prijedlog o reformi imigracijskog sistema. Tim se prijedlogom ojacavaju mjere sigurnosti na granici te daje zeleno svjetlo za uspostavu programa privremenih stranih radnika. Međutim, sudbina zakonske verzije usvojene u Senatu nepoznata je zato što mora biti uskladena sa znatno drugacijom verzijom usvojenom u Zastupnickom domu Kongresa.

Imigraciona reforma se za korak približila realnosti. Senat je odobrio prijedlog zakona.

Ovo je uspjeh za američki narod, to je uspjeh za one koji se nadaju da će jednog dana biti dio američkog sna, rekao je lider većine, senator Bill Frist.

Prijedlog uključuje program gostujućih radnika, što je šansa za mnoge ilegalne imigrante da dobiju državljanstvo. Njime se također poziva na jačanje pogranične sigurnosti. Ali to nije sve. Sa Zastupničkim domom se mora postići kompromis. U decembru je odobren oštar prijedlog o pojačanju granica i bez propisa o gostujućim radnicima.

Američki narod se u potpunosti suprotstavlja onome što radi Senat. I velika većina republikanaca u zastupničkom domu se protivi senatskom prijedlogu, jer mi to vidimo kao amnestiju, kaže republikanac Peter King.

Ali senatski prijedlog ima jaku podršku Bijele kuće, i neki zakonodavci predviđaju uspjeh.To je i nada meksičkog predsjednika Vicente Foxa koji je pohvalio prijedlog.

Ovo je trenutak za kojeg su radili milioni ljudi. On će utjecati na sudbinu i živote miliona ljudi i obitelji, rekao je meksički predsjednik.

U senatskom prijedlogu, državljanstvo će imati cijenu - ukupan iznos za dažbine i kazne za ilegalne imigrante koji se žele koristiti programom legalizacije će iznositi preko 3 hiljade dolara, djelimično kako bi se platila i pogranična sigurnost.

XS
SM
MD
LG