Linkovi

Kontracepcija i politika


Novom oglasnom kampanjom se milionima Amerikanki sugerira da se tzv hitna pilula protiv začeća uzme na recept, prije nego im zaista bude potrebna: Detaljnije u rubrici koju je pripremila novinarka tv-programa Glasa Amerike Carol Pearson.

Pilula nakon seksualnog odnosa, nazvana i Plan B, je zapravo visokodjelotvorna doza medikamenta sa spriječavanje trudnoće. Tom pilulom može se i do u 89 posto slučajeva spriječiti neželjena trudnoća, ako je žena uzme do 72 sata nakon seksualnog čina.

Novom oglasnom kampanjom američkog udruženja ginekologa i specijalista za trudnoću Amerikankama se savjetuje da pilulu Plan B podignu na recept i znatno prije stvarne potrebe.

Dr. Susan Wood, biša direktorica ureda a zdravlje žena Ministarstva za hranu i lijekove:
“Ako je zaštita od neželjene trudnoće nužna, nužna je odmah, ne sutra ili nekoliko dana kasnije.”

Pilula Plan B je jedan način, a drugi način je pilula RU-486 kojom se prekida trudnoća. Konzervativci se protive korištenju i jedne i druge, a sadašnju kampanju smatraju neprikladnom.

Wendy Wright, predsjednica Organizacije za brigu o ženama:
“Oglasna poruka je isuviše direktna i može se shvatiti kao političko stajalište.”

Iz Američkog udruženja ginekologa i specijalista za trudnoću žele da pilula Plan B bude dostupna u slobodnoj prodaji, a ne samo putem recepta. U devet saveznih država dozvoljena je slobodna prodaja.

Wendy Wright, predsjednica Organizacije za brigu o ženama:
“U bilo kojoj okolnosti gdje žene koriste pilule protiv rađanja, one moraju biti pod nadzorom liječnika, posebno u slučaju silovanja.”

Odbor za nauku Ministarstva za hranu i lijekove mišljenja je da je pilula Plan B toliko bezopasna da može biti dostupna u slobodnoj prodaji. Ministarstvo ipak ne odobrava prodaju bez recepta, smatrajući da mlađe tinejdžerke ne bi trebalo da koriste tu pilulu bez liječničkog nadzora. Iz udruženja ginekologa i specijalista za trudnoću, pak, tvrde da bi lakši pristup pilulama Plan B mogao pomoći u spriječavanju čak 50 procenata od 3 miliona slučajeva neželjene trudnoće godišnje u Sjedinjenim državama.

XS
SM
MD
LG