Linkovi

Bush i Blair priznali greške, ali obećali nastavak podrške demokraciji u Iraku


Američki predsjednik George Bush i britanski premijer Tony Blair su priznali greške u iračkom ratu, ali su obećali da će i dalje podržavati demokraciju u Iraku. Tokom jučerašnje konferencije za novinare u Bijeloj kući, dvojica lidera su rekli da će američki i britanski vojnici ostati u Iraku sve dok ta zemlja ne bude mogla samostalno vladati, održati se i braniti se.

Obojica su rekli da je bilo razilaženja vezanih za invaziju u Iraku i greške napravljene tokom rata. Ali oni su također pozdravili postizanje demokratske vladavine u Iraku u trenutku kontinuiranih terorističkih napada i sektaškog nasilja.

Predsjednik Bush je izrazio žaljenje zbog skandala vezanog za zatvor Abu Ghraib, kao i zbog nekih od njegovih ranijih oštrijih komentara.

Gospodin Blair je rekao da je loše postupano kada je bilo u pitanju protjerivanje Sadamovih lojalista. On je također rekao da su koalicione snage morale očekivati upornost pobunjenika koji nastoje onemogućiti irački demokratski proces. Dvojica lidera su odbili postaviti vremenski okvir za smanjenje nivoa koalicionih vojnika.

XS
SM
MD
LG