Linkovi

Lideri Enrona proglašeni krivim


Porota u Houston, u Texasu našla je krivim dvojicu najviših zvaničnika američkog energetskog giganta Enron krivim za prevaru i zavjeru. Riječ je o najspektakularnijem poslovnom promašaju u istoriji. Keneth Lay i Jeffrey Skilling su nekada bili medju najviše slavljenim poslovnim ljudima u Americi. Jučer su osudjeni zbog laganja o financijskom stanju kompanije kako bi zavarali ulagače dok su sami prodavali akcije vlastite firme. Oni bi mogli provesti dugi niz godina u zatvoru nakon procesa koji se smatra velikom pobjedom vlade u procesu protiv korporavcijskih prevara.

Novine u Houstonu, i širom zemlje, kao Washington Post i New York Times na naslovnim stranicama donose vijest da su predsjednik i direktor Enrona proglašeni krivim po svim tačkama optužnice za prevaru i zavjeru.

Osnivač i predsjednik Enrona, Keneth Lay je ostavio 500 dolara kaucije, predao sudu pasoš i u nevjerici napustio sudnicu u Houstonu.

Keneth Lay:
Svakako da smo šokirani, ovakav ishod nismo očekivali, kaže gospodin Lay, a bivši direktor Enrona Jeffrey Skilling, proglašen krivim po 19 tačaka kaže:

<Mislim da smo se borili dobro, nešto smo uspjeli, nešto nismo.>

Tužilac kaže da je porota jednoglasnom odlukom poslala poruku moćnim korporacijama širom zemlje.

Sean Berkovitz, tužitelj:
<Bez obzira koliko ste bogati i moćni morate igrati po pravilima.>

Porota je zaključila da su Lay i Skilling prikrivali rastuću financijsku krizu Enrona, lažiranjem financijskih knjiga i lažući u javnosti prije nego je došlo do financijskog kraha. Enron je bio medju sedam najmoćnijih američkih korporacija, ali je propao 2001. Oko 5 hiljada ljudi je izgubilo posao i penzije, a ulagači su izgubili oko 70 milijardi dolara.

Deborah De Forge, uposlenica Enrona:
To je dobro, to potvrdjuje ono što smo vjerovali, samim tim što smo čuli da je kriv.

Mislim da su napravili loš izbor, kaže porotnik Amanda Perry.

Predsjednik Lay i direktor Skilling se sureću sa mogućim višegodišnjim kaznama zatvora i višemilionskim novčanim kaznama. Presuda se očekuje u septembru. Prije toga, očekuje se njihova žalba.

XS
SM
MD
LG