Linkovi

NASA ustanovila istančavanje leda na obodima Greenlanda i Antartika


Znanstvenici NASA-e koji već deset godina proučavaju satelitske podatke , su ustanovili dramatično istančavanje leda na obodima Greenlanda i Antartika.Više detalja u izvještaju novinara Glasa Amerike Paula Siscoa.

Koristeći se satelitskom tehnologijom i različitim visoko tehnoloskim mjerama, zvaničnici NASE su potvrdili da se ledeni pokrivači na oba pola zemlje otapaju. Na sjeveru, na Arktiku, otapanje tri kilometra debelog leda Greenlanda je bilo očekivano, premda ne tako dramatično kao što se sada dešava. Međutim, na jugu, mnogi su vjerovali, daleko masivniji ledeni pokrivač koji pokriva Antarktik će se povećati u 21 vijeku. No, prema NASA-nim istraživanjima to nije tako. Usprkos povećanim snježnim padavinama, led Antarktika se smanjuje. Glečerolog NASE Jay Zwally.

Topliji okeani ispod glečera ih tope, dok topliji zrak odozgo također utječe na topljene leda, tako da led postaje sve tanji i na kraju će ga vjerovatno nestati.

Ove podatke su sakupila dva satelita pod imenom GRACE koji zajedno orbitiraju oko zemlje i stalno mjere varijacije zemljine mase i gravitacionog polja. Doktor Isabella Velicogna je autor ove studije.

Proučavali smo promjenu mase leda na Antarktiku koristći se satelitskim podacima, te smo ustanovili da to područje gubi na masi od oko 153 kubna kilometra godišnje, što je jednako potrošnji vode koju Amerika iskorisit za tri mjeseca.To je jako puno vode.

I znanstvenik NASE JAmes Hansen izražava zabrinutost.

<Ukoliko dođemo u situaciju u kojoj nema povratka, imat ćemo velika povećanja nivoa mora. Iakoće za to trebati proći i nekoliko vijekova, jasno je da će započeti proces kojeg nećemo moći zaustaviti.>

Znanstvenici kažu da je podizanje nivo mora velika opasnost za obalna sela i gradove.U vrijeme dok nove analize pokazuju promjenjivost debljine antarktičkog leda i čak zadebljanja na nekim dijelovima, topljenje je u posljednjih pet godina doprinijelo podizanju nivoa mora za 1,2 milimetar. Radi se o malom, ali značajnom rastu nivoa mora od oko pola milimetra godišnje.

XS
SM
MD
LG