Linkovi

Al Gore – Neprijatna istina


Bivši američki podpredsjednik i predsjednički kandidat Al Gore ponovo je u centru pažnje, ovog puta kao autor dokumentarnog filma «Neprijatna istina» o temi koja ga zaokuplja godinama - opasnosti od globalnog pregrijavanja. No, budući da ekologija često ima veze sa politikom, njegov angažman pokrenuo je špekulacije da će se Gore 2008. godine ponovo kandidirati za predsjednika.

AL Gore i globalno pregrijavanje... na prvi pogled, nije se moglo očekivati da će taj spoj proizvesti film o kome se toliko govori i govorka, najviše nakon posljednjeg ostvarenja Michaela Moorea.

Gore je doživio ovacije u Kanu... Pojavio se na premijeri u Los Angelesu, a potom i na ekološkom, zelenom tepihu u Vashingtonu, a govorka se i o tome da će se on ponovo kandidirati za predsjednika.

Gore je stigao i da gostuje u tv programu Saturday Night Live, glumeći u jednom skeču - američkog predsjednika.

GORE: Imam povjerenja u našeg komesara za bejzbol, Georga Busha, kad kaže da ćemo otkriti sve koji uzimaju steroide, makar morali da prisluškujemo svaki telefon u Americi.

No, da li će predsjednik Bush vidjeti Goreov film?

BUSH: Čisto sumnjam.

U filmu vidimo dramatične snimke klimatskih promjena, ali i snimke Goreovih predavanja širom Amerike. Centralna nit u filmu je Goreovo lično putovanje, kako je rečeno, prema ekološkom evangelizmu.

Neprijatni dogadjaji kao što su izbori 2000., gubitak sestre koja je umrla od raka pluća... dan kada je njegov sin umalo poginuo u saobraćajnoj nesreći... promijenili su njegov život.

Goreova ekološka poruka je jasna. Čovječanstvo sjedi na tempiranoj bombi... i ima oko 10 godina da je demontira.

Medjutim, u medijima veću pažnju od same poruke filma privlači čovjek koji je za dlaku izgubio predsjedničke izbore i pitanje - da li će se Gore opet kandidovati za predsjednika?

Arianna Huffington, autor bloga huffingtonpost:
Goreova životna priča je nevjerovatna. To je čovek koji je doživio spektakularan politički poraz da bi se ponovo vratio na noge, sa veoma snažnom porukom.

XS
SM
MD
LG