Linkovi

Imigranti - Američka i njemačka iskustva


Pred američkim Kongresom je težak zadatak - definirati sveobuhvatnu reformu useljeništva u Sjedinjene Države. Najteži dio je svakako odlučiti kako regulirati status miliona ilegalnih useljenika, kako na koji način im dati mogućnost legaliziraju status i čak postanu američki državljani.

Upoređivanje problema i rješenja pitanja useljenika, te odnosa javnosti prema useljenicima ovdje u Americi i u Njemačkoj nedavno je bila tema mini-okruglog stola održanog ovdje u Washingtonu.

Detaljnije u izvještaju novinara Glasa Amerike Jaroslawa Andersa.

U razgovoru na tu temu učestvovali su Lale Akgun, Turkinja porijeklom i jedna od 4 poslanika Bundestaga rođena izvan Njemačke i Loretta Sanchez,zastupnica u Zastupničkom domu američkog Kongresa i Kalifornije.

Gospođa Akgun je podsjetila da nakon Drugog svjetskog rata Njemačka prihvatila 26 miliona useljenika. Mnogi od njih došli su kao radnici na privremeno, a ostali za trajno. Po njenom mišljenju Nijemci nisu spremni da ih prihvate kao buduće kao njemačke državljane.

Lale Akgun, poslanica u njemačkom Bundestagu:
U Njemačkoj je 5 miliona nezaposlenih. Za Nijemce, useljenici bez odgovarajući dokumenata su konkurencija za radno mjesto. Ako sutra desetak hiljada ti useljenika izađe iz sjene i zatraži ostvarivanje prava, reakcija će vjerojatno biti - oni moraju napustiti Njemačku.

Za razliku od Njamačke, Sjedinje Države su se uvijek smatrale zemljom useljenika. Za Amerikakance je sasvim uobičajeno da useljenici prije ili kasnije postanu dio ovdašnjeg multietničkog i multikulturnog tkiva.

Po mišljenju Lorette Sanchez, zastupnice u Zastupničkkom domu američkog Kongresa, problem je zapravo ovdašnji imigracioni sistem. Po njenom mišljenju taj sistem je rigidan, u praksi neorganiziran, preopterećen broje slučajeva koje treba rješavati. Istovremeno, na drugoj su strani su ilegalni useljenici - primjerni radnici i roditelji.

Loretta Sanchez, zastupnica u Zastupničkom domu:
Mnogi od tih ilegalnih su za svaku pohvalu, rade vrlo naporno, ponašaju se kao pravi Amerikanci. Zajedno sa njihovom djecom dio su naše zajednice vrlo raznolike zajednice. I ne žele biti isključeni, istrgnuti odavde.

Obje zastupnice, gospođa Akgun u njemačkom Bundestagu i gospođa Sanchez u američkom Kongresu, slažu se u ocjeni da objema zemljama potrebni useljenici. Saglasne su i u ocjeni da su ilegalni useljenici stvarni problem. Ali i istakle da zemlje ne mogu dozvoliti da veliki broj useljenika živi mimo zakona, propisa, pravne zaštite i po strani demokratskih i političkih propisa. Obje vjeruju da je najbolje rješenje pomoći "ilegalcima" da se uklope u glavne društvene i ekonomske tokove zemalja u koje su se uselili.

XS
SM
MD
LG