Linkovi

Banjaluka -  Optužbe protiv Adnana Terzića


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine B i H,Nikola Špirić i šef poslaničkog kluba SDS-a,Momčilo Novaković optužili su danas u Banjaluci predsjedavajućeg Savjeta ministara, Adnana Terzića za blokiranje rada držvnih institucija zbog odbijanja Terzića da formira Komisiju za ispitivanje zločina u Sarajevu tokom proteklog rata.

Srpski poslanici jučerašnjim napuštanjem sjednice Parlamenta B i H nisu prekršili Ustav i zakon već su načinili legalan i legitiman korak. Onaj ko krši zakon je predsjedavajući Savjeta ministara B i H, Adnan Terzić koji dvije i po godine ignoriše odluke državnog parlamenta da se formira Komisija za utvrđvanje istine o stradanju Srba, Hrvata, Jevreja i Bošnjaka u Sarajevu. Izjavio je ovo danas u Banjaluci zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne kupštine B i H, Nikola Špirić.

«Provejava iz štampe pa i iz istupa lidera bošnjačkih političkih partija da su u ime Bošnjaka zločine nad Srbima i Hrvatima vršili neki Mušani, Cace, tobože kriminalci, a da je zločine nad ostalima vršila, kada su Srbi u pitanju, organizovano vlast. To je opasna teza, to nije dobra teza i to je teza na kojoj se ne može izgraditi Bosna i Hercegovina. U to sam ubijeđen i to ne može obezbjediti suživot i pomirenje u Bosni i Hercegovini.»

Šef poslaničkog kluba SDS-a u Parlamentu B i H, Momčilo Novaković je zatražio da Adnan Terzić podnese ostavku, pošto, kako je istakao, u ovom trenutku ima samo podršku bošnjačkih poslanika.

«Daljnje predsjedavanje Savjetom ministara od strane gospodina Terzića postaje kočnica ovim reformskim procesima koje je najavio juče visoki predstavnik prilikom obraćanja na plenarnoj sjednici oba Doma.»

Danas se oglasio i predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić koji je poručio da se najnovja kriza u Savjetu ministara B i H može razriješiti samo u slučaju hitnog formiranja Komisije za ispitivanje stradanja u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG