Linkovi

Zabrinutost epidemijom ptičije gripe u Indoneziji


Stručnjaci pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji su započeli proučavanje onog za šta tvrde da je za sada najznačajniji momenat u širenju virusa ptičije gripe - radi se o pogibiji sedmočlane obitelji u Indoneziji od ove bolesti.

Visoki zvaničnici pri UN-ovoj zdravstvenoj organizaciji kažu da su izuzetno zabrinuti zbog obima i izvora epidemije u Indoneziji - sa sedam smrtnih slučajeva u protekle tri nedjelje, i još jednim osmim članom pomenute obitelji za kojeg je utvrdjeno da je zaražen, ovaj slučaj na sjeveru Sumatre se smatra najgorim što se tiče ljudke infekcije do sada.

Naučnici Svjetske zdravstveni organizacije na licu mjesta tvrde da se ne radi o mutiranom virusu, koji je teži i opasniji za ljude, iako su kazali da je došlo do ograničenog broja slučajeva gdje je bolest prenesena s čovjeka na čovjeka. Najveća zagonetka je, kako je izjavio glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije, Peter Cordingley, to što u području nisu pronadjene ptice, perad niti ikakve druge životinje zaražene virusom ptičije gripe. Do sada je većina od 124 smrtna slučaja od ptičije gripe kod ljudi, nastala kontaktom izmedju čovjeka i zaražene ptice.

XS
SM
MD
LG