Linkovi

Tarik Aziz kao svjedok odbrane na sudjenju Saddamu Husseinu


Bivši zamjenik iračkog premijera i ministar vanjskih poslova Tariq Aziz je danas u Bagdadu svjedočio kao svjedok odbrane na suđenju Sadamu Huseinu i sedam osoba koje su s njim optužene.

Gospodin Aziz je rekao da su Sadam i ostali optuženi djelovali u okviru zakona u nastojanju da se kazne oni koji su bili umiješani u pokušaj izvršenja atentata na iračkog predsjednika u Dujailu 1982.

Gospodin Aziz je optužio šiitsku stranku Dawa, koja je sada dio iračke vladajuće koalicije, za nastojanja da ubije njega i Sadama Huseina 80-tih godina. Aziz je takodjer pozvao sud da lidere te stranke dovedu pred sud.

Istovremeno zvaničnici službe sigurnosti kažu da je najmanje sedam Iračana danas ubijeno u različitim napadima. Zamjenik šefa policije u Bagdadu je umro nakon što je u svom vozilu bio meta naoružanih napadača. U Washingtonu je, s druge strane, glasnogovornik Bijele Kuće Tony Snow kazao da nova iračka vlada predstavlja novi početak za tu zemlju. On je takodjer rekao da ne treba očekivati da će gospodin Bush najaviti povlačenje trupa iz Iraka, kada se sastane s britanskim premijerom Tonyjem Blairom u četvrtak, iako su mediji špekulirali da bi moglo doći do takve objave.

XS
SM
MD
LG