Linkovi

Najbolje otkriće za zaštitu od sunca u posljednjih 20 godina


Najnoviji sastojak u zaštitnoj kremi protiv sunca znanstvenici smatraju najboljim otkrićem u posljednjih dvadeset godina kada je u pitanju zaštita kože. Izvještava novianrka Glasa Amerike Deborak Block.

Ljekari stalno upozoravaju da je izležavanje na suncu štetno za kožu. Međutim, većina ljudi to i dalje radi, usprkos činjenici da sunce oštećuje njihovu kožu.

U Sjedinjenim Državama se prilikom sunčanja sve više koriste kreme sa zaštitnim faktorom. U posljednjih nekoliko godina, zaštitne kreme su postale sve bolje i bolje u zaštiti kože od ultravioletnih zraka koje uzrokuju opekotine i rak kože. Ovi novi preparati sadrže kemikaliju koja se zove helioplex. Krema sa ovim sastojkom omogućavaju zaštitu od ultravioletnih zraka dva puta duže nego prozivodi koji ne sadže helioplex.

Ljekar Allan Oseroff kaže da su kreme za sunčanje sa heloplexom veliki napredak.

<Značajna je vijest da je kreiran prozivod koji duže ostaje na koži i, što je najvažnije, djeluju duže.>

Na tržištu se također pojavile nove zaštitne pilule koje trebaju kožu zaštititi od štetnih sunčevih zraka. Međutim, većina zdravstvenih radnika, uključujući ljekarku Rachel Herschenfeld nisu ubijeđeni da su ove tablete djelotvorne.

<Bilo bi divno kada bismo mogli ustati ujutro, uzeti tabletu kako bi bili čitav dan zaštićeni od štetnih sunčevih zraka, dok međutim u stvarnosti, to nije tako.>

Ljekari kažu da krema za zaštitu od sunca mora imati najmanje zaštitni faktor 15 kako bi bila djelotvorna, čak i kada se radi o proizvodima sa helioplexom.

XS
SM
MD
LG