Linkovi

Odvajanje iz Zajednice SCG u narednih 90 dana


Ministar vanjskih poslova Crne Gore kaže da se njegova vlada nada da će kompletirati razgovore sa Srbijom o raspuštanju njihove državne zajenice u narednih 90 dana.

Govoreći danas (utorak) u Sloveniji, Miodrag Vlahović je rekao da se nada da će razgovore sa Beogradom odpočeti već u nedjelju, odmah nakon što rezultati referenduma o neovisnosti postanu konačni.

Komentar gospodina Vlahovića je usljedio u isto vrijeme kada su najviši zvaničnici Crne Gore potvrdili da je 55,5 % glasača koji su u nedjelju izašli na referendum glasalo za neovisnost. Zvaničnici su saopćili da se na referndum odazvalo više od 86 posto gradjana Crne Gore sa pravom glasa.

Odluka glasača neće biti zvanična do subote, kako bi se omogućilo eventualno osporavanje rezultata glasanja. Protivnici neovisnosti su pozvali na ponovno prebrojavanje, ali nije jasno da li su i formalno podnjeli zahtijev.

Predsjednik Srbije, Boris Tadić kaže da prihvata rezultate, ali je, takodjer, pozvao na brzo rješavanje izbornih žalbi koje su pokrenuli protivnici novisnosti Crne Gore.

Premijer Crne Gore, Milo Djukanović tvrdi da trenutni odnosi izmedju Crne Gore i Srbije ne funkcioniraju. On je kritikovao Srbiju zbog neispunjavanja medjunarodnih obaveza.

XS
SM
MD
LG