Linkovi

Pred Crnom Gorom stoje evropske perspektive


Danas je Evropska unija i zvanično potvrdila - priznaju se rezultati referenduma iz Crna Gora, zajedno sa ostatkom regiona, može da se priključi procesu evropskih integracija. I za nju, kao i za ostale, važe jasni uslovi pridruženja Briselu.

Evropski komesar za proširenje, Olli Rehn je pričekao zvanične rezultate iz Podgorice da bi se oglasio - njegova poruka je na tragu onoga što su Crnoj Gori, ali i Srbiji, juče poručili visoki predstavnik EU, Javier Solana i generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Unajkraćem, poziva sve strane da prihvate referendumske rezultate kao legitimno izraženu volju crnogorskog naroda. Vrijeme je i za ozbiljne i temeljite razgovore Podgorice i Beograda o svim brojnim otvorenim pitanjima.

Komesar Rehn jasno poručuje da pred Crnom Gorom stoje evropske perspektive, kao što je to slučaj i sa Srbijom, koja prije mora zaključiti "hašku priču" i Hagu predati Ratka Mladića.

On najavljuje da će Evropska komisija sada Vijeću ministara EU predočiti dva nova dokumenta pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju- crnogorski i modifikovan dokument za Srbiju, koju Brisel smatra nasljednikom državne zajednice. Komesar Rehn naglašava da će se u pregovrima nastaviti od tačke do koje je došla državna zajednica, a budući razgovori sa Beogradom i Podgoricom na ovu temu će se zasnivati na novim načelima koja poštuju novu situaciju na terenu.

XS
SM
MD
LG