Linkovi

Od Alkatraza do San Francisca


Novi neobičan svjetski rekord postavio je sedmogodišnji dječak, i to na veoma neuobičajenom mjestu za dječake.

Svi znamo za Alcatraz, na kojem je još čuveniji zatvor u kojem je nekada robovao i sam Al Capone.

A, od danas svijet zna i za sedmogodišnji Braxton Bilbrey iz Arizone. Nije Braxton u zatvoru, jer je zatvor odavno zatvoren, i sada je samo turistička atrakcija koja privlači oko milion posjetitelja svake godine.

Zatvor, medjutim, privlači i plivače različitog uzrasta, baš kao što je u hollywoodskim filmovima privlačio zloglasne federalne zatvorenike da plivanjem pobjegnu iz Alkatraza, i sada se kao turistička atrakcija održavaju plivački triatloni – Bijeg iz Alkatraza.

Udaljenost do obale u luci San Francisca je samo 2 kilometra i 250 metara, ali je voda veoma hladna, oko 11 do 12 stepeni celzijusa, a morske struje izuzetno jake.

Zato je mali Braxton obukao odjelo za plivanje i sa svojim trenerom i još dvojicom odraslih krenuo u osvajanje rekorda.

Kaže da je ideju dobio gledajući predhodni rekord 9-to godišnjeg Johnny Wilsona, učenika četvrtog razreda iz Hillsborougha u Kaliforniji, koji je u oktobru prošle godine za manje od dva sata preplivao od Alkatraza do obale u San Franciscu.

Braxton je to jučer preplivao za oko sat i 30 minuta. Sada kaže da mu je želja da pliva oko Alkatraza, a zatim do obale, a kasnije da prepliva La Manche, ili English Channel, od Engleske do Francuske. U tom dijelu je more toplije, ali je kanal dug blizu 34 kilometra. Mali Braxton očito ima lavlje srce.

A, jučer je za svoj poduhvat proglašen novim svjetskim rekorderom, kao najmladja osoba u svijetu koja je preplivala od Alkatraza do San Francisca.

XS
SM
MD
LG