Linkovi

Izraelski premijer Ehud Olmert prvi put u Bijeloj kući


Izraelski premijer, Ehud Olmert, se danas prvi put sastaje sa predsjednikom Bushom od kada je preuzeo dužnost premijera.

Iz Bijele kuće kažu da će predsjednik i premijer razgovarati o putevima obnove mirovnog procesa na Srednjem Istoku.

Očekuje se da će se fokusirati na plan gospodina Olmerta o granicama jevrjeske države, ukoliko mirovni proces izmmedju Izraela i Palestinaca ostane u zastoju.

Glasnogovornik Bijele kuće je novinarima rekao da predsjednik Bush želi da Olmart vodi pregovore sa pelaestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Vlada gospodina Olmerta je saopćila da su malo vjerovatni mirovni pregovori sa Palestincima sada kada je na vlast došla militantna islamska grupa Hamas. Medjutim, izraelski mediji kažu da je Izrael sprman pregovarati sa gospodinom Abasom ukoliko ispuni obećanje da će zauzdati teroriste.

Olmertova posjeta Washingtonu dolazi u vrijeme rastućih napetosti izmedju vlade koju predvodi Hamas i pristaša gospodina Abasa, koji predvodi grupu Fatah. Sjedinjene Države kažu da je Hamas teroristička grupa.

Medijski izvještaji navode da predsjednik Bush neće javno komentirati Olmertov plan da aneksira tri velika jevrejska naselja na Zapadnoj Obali do 2010. godine. Izvještava se da će Sjedinjene Države uputiti dvojicu viših diplomata da o tome prikupe vi]e informacija.

Američki zvaničnici kažu da će dvojica lidera razgovarati i o uzajamnoj zabrinutosti o iranskok nuklarnom programu.

Izraelski premijer se danas, uoči susreta sa Bushom, susreo sa ministrom odbrane Donaldom Rumsfeldom, a jučer sa državnom tajnicom Condoleezzom Rice, a sutra će se obratiti američkom Kongresu.

Zjaednička pres konferencija Busha i Ollmerta zakazana je za danas u 17 sati po istočno-američkom vremenu, odnosno u 23 sata po srednje-evropskom vremenu.

XS
SM
MD
LG