Linkovi

Reebok nagrade za humanitarnu djelatnost


Pobjednici značajne nagrade za humanitarnu djelatnost koju dodjeljuje kompanija sportske opreme Reebok ove godine dolaze iz četiri različite zemlje. Po prvi put je ova nagrada dodijeljena 1988. godine, i od tada su 84 osobe iz 38 zemalja počastvovane ovom nagradom. Izvještava novinar Glasa Amerike Kane Farabaugh.

Pobjednici značajne nagrade za humanitarnu djelatnost koju dodjeljuje kompanija sportske opreme Reebok ove godine dolaze iz četiri različite zemlje. Po prvi put je ova nagrada dodijeljena 1988. godine, i od tada su 84 osobe iz 38 zemalja počastvovane ovom nagradom. Izvještava novinar Glasa Amerike Kane Farabaugh.

Od prostituke do zaštitnika.. Od advokata do borca za slobodu... Od astrofizičara do aktiviste...Od novinara do zagovornika, sve su to dobitnici ovogodišnje nagrade Reeboka za humanitarnu djelatnost.Dobitnici nagrada nisu smjeli biti stariji od 30 godina. Nagrade je dodijelila glumica Wanda Sykes.

<Postoje djeca koja su prepuštena sama sebi, koja nemaju obrazovanja, nemaju osjećaja vrijednosti za same sebe, koja se nemaju kome obratiti. Oni su žrtve, dok ih pravni sistem tretira kao kriminalce. To je život kojeg Rachel Lloyd dobro poznaje..Ona je napustila opasni svijet trgovine seksom u Britaniji i Njemačkoj, te je posvetila svoj život spašavanju djevojčica sa ulica New Yorka putem programa pod nazivom GEMS.>

Rachel Lloyd: Oni imaju tako bolne životne priče. Srela sam jednu 11-ogodišnjakinju koju je njena vlastita porodica prodala i koji se sada nalaze u zatvoru.

24-ogodišnji Otto Saki iz Zimbabvea se nalazi na čelu nevladine organzicije koje okuplja prosvjednike i aktiviste koji se protive vladi Roberta Mugabea.

<Živimo u strahu, gdje se izražavanje vlastitih gledišta smatra gotovo kao zločin. To ide do te mjere da oni koji misle isto kao vi, o tome s vama ne mogu javno komunicirati.>

Khuram Pervrz je studirao novinarstvo, ali ga je nesreća koju je doživio usmjerila na drugi put. Usljed eksplozije mine na području Kašmira, Khuram je izgubio nogu, dok su dva njegova prijatelja koji su putovali s njim poginula.

Potrebno je da se glas ljudi Kašmira čuje u međunaordnoj zajednici, a ova nagrada će učiniti da se to i desi-kaže Khuram.

Životno putovanje Li Dana je započelo sa filmom Philadelphia iz 1993. godine koji govori o diskriminaciji u odnosu na oboljele od AIDS-a. To je navelo Lija da posjeti jedno kinesko selo u kojem veliki broj seljana boluje od te bolesti. Ono što je on našao je zajednica koja je nepoznata njegovoj zemlji, koja je zapuštena od strane vlade i izolirana smrtonosnim virusom AIDS-a koji se širi Kinom, koji ubija milione, koji čini siročadima čitave generacije djece.

Interesantno je napomenuti da je ove godine uručena i nagrada koja je bila dodijeljenja 1995. godine. Radi se o tibetanskoj časnoj sestri Phuntsog Nyidron koja je zbog dodjele ove nagrade te iste godine, nakon predvođenja marša u znak podrške Dalai Lami, osuđena na 16 godina zatovra u Kini. Godinu dana nakon puštanja na slobodu i 11 godina nakon što joj je nagrada dodjeljena, ona joj je konačno uručena. Svaki od dobitnika je primio nagradu u vrijednosti od 50 hiljada dolara iz Reebokove fondacije za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG