Linkovi

Referendum u Crnoj Gori - Reakcije u Republici Srpskoj


Najviši zvaničnici Republike Srpske i predstavnici vodećih političkih stranaka u ovom entitetu najavili su danas da će poštovati rezultate referenduma u Crnoj Gori. Međutim, predstavnici pojedinih opozicionih stranaka i nevladinih organizacija najavljuju zahtjeve za organizovanjem sličnog referenduma i u Republici Srpskoj.

Bosna i Hercegovina će prihvatiti svaki rezultat referenduma u Crnoj Gori i u potpunosti će pratiti politiku Evropske Unije u toj oblasti. Saopštio je ovo danas ministar inostranih poslova

B i H, Mladen Ivanić poručujući da buduća saradnja Bosne i Hercegovine i Crne Gore treba biti dobra baš kao i saradnja sa ostalim zemljama iz okruženja jer je samo tako moguće očekivati bolji imidž cijelog regiona u Briselu.

Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik je tim povodom istakao da kao legalista prihvata rezultate referenduma u Crnoj Gori te da je sada najvažnije sačuvati mir jer je očito da će rezultat referenduma biti tijesan i osporavan sa stanovišta pobjednika i poraženih. On je naglasio da je neophodno nastaviti stabilizaciju odnosa Crne Gore i Srbije te ostalih zemalja regiona.

I lider Socijalističke partije Petar Đokić je poručio da treba poštovati demokratsku volju građana ali da će nezavisnost Crne Gore uticati na odnose u regionu te da će se s toga neke stvari morati mijenjati.

Predsjednik Srpske radikalne stranke, Milanko Mihajlica je saopštio da je ishod crnogorskog referenduma najgore moguće rješenje za tu Republiku pošto su njeni građani podijeljeni te da je sada realno da će, kako je istakao, šiptarski separatisti vrlo brzo tražiti svoj dio Crne Gore.

Predsjednik Izvršnog odbora Srpske stranke Republike Srpske Nenad Stevandić je izrazio očekivanja da će se i u ovom entitetu održati isti referendum kao i u Crnoj Gori pošto su, po njegovom mišljenju, pozicije za referendum identične a jedino srpski narod nije imao pravo na izjašnjavanje o svom statusu.

Slični su i stavovi Srpskog pokreta nevladinih asocijacija, SPONA, čiji je predsjednik Branislav Dukić najavio da će ova asocijacija zatražiti da se u Republici Srpskoj, po uzoru na Crnu Goru, organizuje referendum o izdvajanju iz Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG