Linkovi

Vijeće za poštivanje ljudskih


Generalna skupština Ujedinjenih nacija je izabarala četrdeset sedam zemalja koje će biti u sastavu novog Vijeća UN-a za poštivanje ljudskih prava. Vijeće je zamijenilo Komisiju za poštivanje ljudskih prava koja je izgubila ugled.

Neki od glavnih kršitelja ljudskih prava koji su bili članovi stare komisije - Burma, Bjelorusija, Sudan i Zimbabve- nisu tražile članstvo u novom Vijeću. Iran i Venecuela jesu ali su bili odbijeni. Pet zemalja koje su u izvještaju američkog State departmenta navedene kao zemlje sa slabim poštivanjem ljudskih prava- Kina, Kuba, Pakistan, Rusija i Saudijska Arabija- primljene su u članstvo novog Vijeća.

Nezavisna posmatračka grupa Human Rights Watch izdala je saopštenje u kojem kaže: “Razočaravajući izbor odredjenih kršioca, uključujući Azerbejdjan…. pokazao je da kandidati nisu bili izabrani isključivo na osnovu pokazatelja njihovog poštivanja ljudskih prava. John Bolton, ambasador Sjedinjenih drzava pri Ujedinjenim nacijama, izjavio je da ima nekoliko iznenadjenja u Vijeću.

JOHN BOLTON: Ja bih rekao radi se o rezultatima koje smo očekivali, iako je jedan broj zemalja koje su same veliki kršitelji ljudskih prava bio ponovo izabran. Naredna etapa je da se vidi šta se dogadja kada Vijeće samo počne da radi u Ženevi, krajem ovoga ljeta.

Sjedinjene države nisu tražile članstvo u Vijeću Ujedinjenih nacija za postivanje ljudskih prava. U pismenom saopštenju američkog State departmenta se kaže da su Sjedinjene države opredjeljene “da što uspjesnije surađuju sa zemljama članicama Vijeća na zastiti ljudskih prava.”

XS
SM
MD
LG