Linkovi

Poruke čestitanja crnogorskom narodu stižu danas iz sjedišta EU i NATO


Poruke čestitanja Crnogorskom narodu stižu danas iz sjedišta EU i NATO. Najvišim zvaničnicima dvije organizcije je od ključne važnosti bila činjenica da je referendum održan mirno i da su svi glasači imali priliku da iskažu svoje vidjenje crnogorske budućnosti.

U iščekivanju konačnih, zvaničnih rezultata, čelnici Vijeća ministara EU i NATO, Javier Solana i Jaap de Hoop Scheffer, pzdravili su danas činjenicu da je crnogorski referendum održan mirno, bez incidenata i po pravilima kakve je naložio Brisel. To njegovim rezultatima osigurava prihvatanje od strane EU i ostatka medjunarodne zajednice.

Visoki predstavnik EU, Javier Solana:
"Želim da čestitam crnogorskom narodu na uspješno organizovanom referendumu. Iako nemamo još sve podatke, čini se da je cijeli proces potekao u redu, bez incidenata. Bez sumnje, to je znak

zrelosti i odgovornosti crnogorskog naroda. Odziv je bio veoma visok, što potvrdjuje legitimnost procesa. Službeni, preliminarni rezultati kažu da je bilo više od 55 posto onih koji su glasali za nezavisnost. Ono što mogu reći u ime EU, to je da ćemo u potpunosti poštovati rezultate referenduma i to tražimo i od obje strane u CG- da priznaju referendumski rezultat".

Sličnu poruku je stanovnicima i vlasti CG uputio i prvi čovjek NATO, Jaap de Hoop Scheffer, koji, u ime Alijanse, poziva sve političke partije i stanovništvo CG da poštuju referendumske rezultate. Scheffer je uvjeren da sada vlasti u Podgorici i Beogradu moraju započeti razgovore o brojnim pitanjima koja stoje otvorena, i poručuje da će vojni savez, sa svoje strane, saradjivati sa obje adrese.

XS
SM
MD
LG