Linkovi

BiH na Medjunarodnom sajmu knjiga u Washingtonu


Danas je u Konvencijskom centru u Washigntonu otvoren trodnevni međunarodni sajam knjige. BookExpo America sadrži najveću u svijetu selekciju naslova na Engleskom jeziku. To je i prilika za susrete autora, izdavača i trgovaca.

Na sajmu su prisutni izdavači iz cijelog svijeta, a Udruženje izdavača i knjižara BiH na ovom sajmu izlaže po prvi put. Sajam su posjetili Amra Alirejsović i Slobodan Svrzo.

U odjelu sajma rezerviranom za strane izdavače, može se vidjeti i prezentacija BiH. Uz knjige, mape, CD-ve i DVD-jeve, te promotivne materijale posjetioci imaju priliku bolje se upoznati s BiH i onim što ona nudi u književnom smislu.

BiH na ovom sajmu predstavljaju Ibrahim Spahić, predsejdnik Udruženja izdavača i knjižara BiH, i Tajib Šahinpašić, generalni menadžer knjižarske kompanije Šahinpašić.

Gospodin Spahić naglašava da je washington samo jedna od stanica na putu prezentacije BiH--tu su još i nastupi u Frankfurtu, te regionalnim sajmovima.

Ovaj put će američka publika imati priliku da se susretne sa autorima iz BiH i djelima književnika koji su stvarali istoriju BiH književnosti. Moto izlagača iz BiH je “Nacionalno blago BiH”. U tom smislu je BiH simbolično prezentirala svoju promociju dizajnom američkog dolara kao pozadinom i BH piscima kao što su Musa Ćazim Ćatić, Mak Dizdar, Jovan Dučić, Petar Kočić, Meša Selimović, nobelovac Ivo Andrić, Antun Branko Šimić, Nikola Šop, Filip Višnjić...

Dizjan, kojeg su napravili student Umjetničke akademije iz Sarajeva Enes Huseinčehajić i grafički umjetnik Mirsad Konstantinović, pokazuje koliko se knjiga u BiH cijeni i koliko je književnost važna u vrednovanju kulture, umjetnosti, tradicije i cjelokupnog života u BiH.

Izložba je otvorena od 19 do 21 maja.

XS
SM
MD
LG