Linkovi

Zatvorenici u Guantanamu se sukobili sa stražarima


Zatvorenici u američkom zatvoru Gunatanamo na Kubi su se sukobili sa stražarima koji su pokušali da spriječe pokušaj samoubistva. Glasnogovornik zatvora Robert Durand je danas izjavio da su zatvorenici stražare napali fenovima, lampama i ostalim improviziranim naoružanjem. Durand je kazao da su stražari spriječili jučerašnji samoubilački pokušaj, te da su prebacili zatvorenike koji su učestvovali u neredima u bolje čuvane zatvorske jedinice.

Do sukoba je došlo istog dana kada su još tri zatvorenika pokušala samoubistvo uzimajući prekomjernu količinu prepisanih lijekova. Niti jedan pokušaj samoubistva nije bio uspješan. Glasnogovornik Durand je kazao da je od 2002. godine, kada je otvoren ovaj zatvor, bilo 39 pokušaja samoubistva, i to 12 od strane samo jednog zatvorenika.

U isto vrijeme je iz Guantanama pušteno 15 zatočenika iz Saudijske Arabije, od oko 100 saudijaca koliko ih ima u tom zatvoru, u kojem su neki više od tri godine.

Planovi njihovog puštanja prvi put su objavljeni ove sedmice kada je ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije počeo posjetu Washingtonu . Zvaničnici su saopćili da će biti pušteno 16 saudijaca. Nije dato objašnjenje za razliku u broju. Takodjer, nije jasno gdje će oslobodjeni, koji su držani u zatvoru bez optužbi, biti izručeni Saudijskoj Arabiji.

Iz Ministarstva odbrane SAD kažu da još 120 zatočenika može biti vraćeno u njihove matične zemlje, dodajući da je do sada iz zatvora u Guantanamu pušteno blizu 300 zatočenika.

XS
SM
MD
LG