Linkovi

UN – Amerika treba zatvoriti Guantanamo


Panel UN-a koji se zalaže protiv mučenja je saopćio da bi Sjedinjene Države trebale zatvoriti zatvor u Guantanamu, kao dio napora iskorjenjivanja mučenja koje vrši njihovo vlastito osoblje.

Panel sačinjen od deset neovisnih experata u petak je objavio kraći izvještaj iz svog sjedišta u Genevi, tražeći od Washingtona da, takodjer, zatvori bilo koji tajni pritvorni centar u kojem izvan Amerike drži osumnjičene za terorizam.

Komitet UN-a kaže da to sadržava praksu koja ustanovljava činove mučenja, surovog i nehumanog ponašanja. U izvještaju se, takodjer, izražava zabrinutost izvještajima o mučenjima od strane američkih vojnika, ili civila u Iraku i Afganistanu. Panel UN-a kaže da Sjedinjene Države trebaju okončati sve oblike mučenja, pravovremeno i potpuno istražiti, i suditi one koji su odgovorni.

Administracija predsjednika Busha je prije ovog izvještaja, poslala tim diplomata da pred Komitetom UN-a brane odnos prema strancima osumnjičenim za terorizam. Članovi komiteta su iz Senegala, Egipta, Sjedinjenih Država, Čilea, Španije, Kipra, Ecuadora, Danske, Rusije i Kine.

XS
SM
MD
LG