Linkovi

Afganistan - Dan nakon najgoreg nasilja od 2001. godine


Afganistanska policija je u potrazi za talebanskim pobunjenicima nakon što je 100 osoba ubijeno u dva najnasilnija dana nakon što je 2001. godine zbačena čvrstolinijaška islamistička vlada. Zvaničnici navode da su pojačanja danas pretraživala mjesto u pokrajini Helmand, gdje je došlo do najsmrtonosnijih okršaja u srijedu. Na desetine militanata je ubijeno zajedno s još najmanje 13 policajaca.

Afganistanske i amerikancima predvodjene koalicijske snage takodjer se bore sa pobunjenicima u susjednoj provinciji Kandahar na jugu Afghanistana.

Medju poguinulim su talebanski militanti, kanadski vojnik i američki civil koji je po ugovoru radio na treningu afaganistanske policije. Glasnogovornik koalicijskih snaga je za Glas Amerike rekao da je zarobljeno 26 militanata.

Pristaše talebana su posljednjih mjeseci pojačali napade protiv afganistanske vlade i stranaca, posebno naju i istoku Afganistana.

Afghanistanski predsjednik Hamid Karzai kaže da pakistanski obavještajni agenti treniraju militante i šalju ih u Afghanistan. On je, takodjer, optužio islamske škole (medrese) u Pakistanu da podstiču učenike da idu u Afganistan i spaljuju škole i bolnice.

Glasnogovornik pakistanske vlade je odbacio primjedbe gospodina Karzai-a kao lažne i neutemeljene, ističući da Pakistan želi stabilan Afganistan.

XS
SM
MD
LG