Linkovi

Zamalo izglasano nepovjerenje vladi Adnana Terzića


Predstavnički Dom Parlamentarne skupštine BiH nije danas izglasao nepovjerenje Vijeću ministara BiH. Protiv inicijative mješovitog kluba poslanika, koji čine Tihomir Gligorić, Petar Kunić i Mirko Blagojević, a poslije višesatne rasprave, glasalo je 18 zastupnika, podržalo ju je 16, a tri su zastupnika bila suzdržana.

Protiv opoziva Vijeća ministara glasali su poslanici SDA, Stranke za BiH, jedan poslanik HDZ-a i nezavisni poslanici Sead Avdić, Muhamed Altić i Mladen Potočnik, a uzdržana su bila tri poslanika koji su istupili iz HDZ-a i priklonili se novoformiranom HDZ-u 1990.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja podržali su poslanici SDS-a, SNSD-a, SDP-a, poslanik PDP-a, te podnosioci inicijative Gligorić, Kunić i Blagojević.

Mješoviti klub podnio je ovu inicijativu, jer, kako je naveo, Vijeće ministara ignorira Parlamentarnu skupštinu BiH, ne provodeći njene zaključke, ne podržava istragu o trošenju donatorskog novca, niti je formiralo komisiju za ispitivanje stradanja u Sarajevu, tokom rata.

Šef Kluba poslanika SDS-a Momčilo Novaković rekao je da ova stranka ne podržava sadašnji Savjet ministara, jer smatra da nema legitimitet.

Obraćajući se strankama koje su prije tri i po godine podržale ovaj Savjet ministara - SDS-u, SDA, Stranci za BiH, PDP-u, i HDZ-u, Lagumdžija je rekao da je Terzić "njihov čovjek", da se one "od njega ne mogu oprati" i da će za rad Vijeća ministara "odgovarati građanima na oktobarskim izborima".

Šef Kluba poslanika SDS-a Momčilo Novaković rekao je da ova stranka ne podržava sadašnji Savjet ministara, jer smatra da nema legitimitet.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Adnan Terzić izjavio je danas da je neozbiljno da Parlamentarna skupština BiH nastoji da izglasa nepovjerenje i uvede u tehnički mandat Savjet ministara BiH, koji pregovara sa EU o stabilizaciji i pridruživanju.

XS
SM
MD
LG