Linkovi

Iran, nuklearne ambicije i terorizam


Dok tenzije rastu oko nuklearnih ambicija Irana, Sjedinje države, s druge strane, još jednom iznova optužuju režim te zemlje za pružanje podrške terorizmu. Neki stručnjaci za terorizam i analitičari vjeruju da bi Iran mogao na bilo koju akciju Sjedinjenih država odgovoriti "indirektnim" terorističkim napadima. O takvim mogućnostima detaljnije u rubrici koju je pripremio novinar tv-programa Glasa Amerike Bill Rodgers.

Hezbollah u Libanu, Brigada mučenika al-Aqse na palestinskim terirorijama, i vrlo vjerojatno zloglasna Al-Qaida su terorističke grupe, kako mnogi navode, tijesno vezane za Iran. Ćorsokak u koji su zapala nastojanja da se Iran privoli na odustajanje od programa obogaćivanja uranija pojačao je tenzije. Američki mediji pišu od mogućim udarima upozorenja, što ni Bijela kuća ne isključuje. Kako bi Iran u tom slučaju mogao odgovoriti:

James Phillips, analitirač pri fonadaciji Heritage:
Prvo, izazivajući povećanje cijena nafte napadima na naftne konvoje koji prolaze kroz tjesnac Hormuz, ili eventualno napadajući naftna postrojenja arapskih zemalja. Drugo, povećavanjem podrške međunarodnom terorizmu, povećavanjem podrške napadima na američke snage u i Iraku i Afganistanu. Mislim da bi Iran podstakao napade Hezbollaha, ne samo na Izrael, nego i Amerikance širom svijeta.

Mnogi stručnjaci se slažu u ocjeni da je Iran već neko vrijeme novo utočište hijerarhijski viših pripadnika al-Qaide, unatoč činjenici da su tamošnje vlasti zatvorile mnoge članove al-Qaide nakon njihovog bijega iz Afganistana i između 100 i 200 pripadnika vratili u zemlje porijekla. Ipak, odnosi iranskog režima i al-Qaide su i dalje nejasni, nedovoljno rasvijetljeni.

John Calabrese, Institut za Srednji istok:
Iran ima vrlo raširenu, vrlo promišljenju mrežu dobro raspoređenih agenata i operativaca. Nisam uvjeren da bi morali koristiti al-Qaidine operativce, da ovise od njih ako se odluče da napadnu američke ili druge ciljeve na Zapadu.

Optužbe Sjedinjenih država koje se odnose veze na Irana sa terorizmom zvuče slično onima koje su dovele do invazije na Irak prije 3 godine. No,u ovom slučaju, većina stručnjaka i analitičara vjeruju da su dokazi o vezi Iran-terorizam ipak mnogo konkretniji.

XS
SM
MD
LG